Svamp
Svamp är förutom att vara en delikatess dessutom en rik källa till olika näringsämnen så som mineraler och vitaminer. I Sverige äter vi mestadels kantareller och svart trumpetsvamp. Visste du att svamp är en av jordens längst existerande livsformer? Vi människor har ätit svamp i över 10 000 år.
Medicinalsvampar
Idag odlas stora volymer svamp främst i Japan och Kina, men även i Kanada och i USA.
Olika svampar innehåller olika typer av mineraler och antioxidanter och det har blivit allt vanligare att svampar ingår i hälsokaffe eller kosttillskott tack vare dess näringsrikedom.
Shiitake
Shiitake är en smakrik svamp som är vanligt förekommande i det japanska köket och är den näst mest odlade svampen i världen. Namnet kommer från det japanska ordet ”shii”, som är ett trädslag i Japan medan ”take” betyder svamp. Shiitake är en god källa till b-vitamin och en rad mineraler så som fosfor, kalium, selen, zink och fibrer.
Chaga
Chaga, även kallat sprängticka, växer på björkträd. Chaga är rik på mineraler, aminosyror, fytokemikalier och polysackarider. Just polysackarider anses vara den aktiva ingrediensen i Chaga med 40 procent koncentration. Polysackarider är en form av kolhydrater som inte bryts ned i kroppen och som har en positiv effekt på tarmfunktionen.
Maitake
Maitake, korallticka, är en svamp som växer i klasar vid foten av träd, framförallt ekar. Maitake är fullproppad med antioxidanter och b-vitaminer. Maitake är väldigt förekommande i det kinesiska och japanska köket och känd för sin lockande nötaktiga smak. I Japan kallas Maitake för kungen av svamp med sin enorma storlek på upp till 20 kilo.
Reishi
Reishi, lackticka, som den också kallas är en vildväxande svamp som är känd i fjärranöstern för sitt höga näringsinnehåll av bland annat magnesium och polysackarider. Polysackarider är en form av kolhydrater som inte bryts ned i kroppen och som har en positiv effekt på tarmfunktionen.
Cordyceps
Cordyceps växer på höga höjder i Nepal och Tibet. Den hör till svampfamiljen och är mycket eftertraktad i sitt hemland. Man har på senare tid kommit på ett sätt att artificiellt odla svampen genom en flytande jäsningsprocess som producerar cordyceps nästan lika näringsrika som de vildvuxna. Man maler slutligen ned svampen till ett finkornigt pulver. Svampen är rik på protein och aminosyror. Du kan dricka pulvret blandat med endast vatten men då svampen kan ha en lite bitter smak kan det vara gott att blanda det i en smoothie eller juice.
10 produkter
Cordycepspulver 100g
Rawpowder
Lion´s Mane 100g
Rawpowder
Reishipulver 125g
Rawpowder
Organic Mushrooms 25g
Soulel
Organic Dirt 200g
Soulel
Maitake 125g
Rawpowder
Chagapulver 75g
Rawpowder
7 Mushrooms Blend 100g
Rawpowder
Mushroom Synergy 50k
Terranova
Shiitake 125g
Rawpowder
Du har sett 10 av 10 produkter