Ett fräscht mellanmål eller en nyttigare fika, de här rawfoodbollarna är uppskattade av både stora och små. Citron, kokos och baobab ger bollarna en frisk, fruktig och sötsyrlig smak. Mums!
Ingredienser (cirka 10 bollar)
2 dl cashewnötter
0,5 dl riven kokos + kokos att rulla bollarna i
1 msk chiafrön
6 kärnfria dadlar
1 msk ekologisk och kallpressad kokosolja
1 msk ekologiskt baobabpulver
1 msk pressad citronsaft
Citroncest från en liten citron
Gör så här:
1. Häll cashewnötter, riven kokos och chiafrön i en matberedare eller mixer.
2. Mixa till ett jämnt och grovt mjöl.
3. Addera dadlar, kokosolja, baobabpulver, citronsaft och citroncest.
4. Mixa till en jämn massa.
5. Forma bollar och rulla i kokos.
Baobab – frukt med sötsyrlig smak
I Afrika växer baobabträdet med sina tjocka stammar och vackra trädkronor, man ser det vanligen på savannerna. Från trädets frukter gör man baobabpulver som kan användas i såväl bakning som matlagning. Baobabfrukten har en sötsyrlig och fruktig smak som kan beskrivas som en blandning av grapefrukt, päron och vanilj. Pulvret är därför en utmärkt smaksättare i smoothies, juicer, rawfoodbollar eller bars.
Rik på vitaminer och mineraler
Frukten har ett fantastiskt näringsinnehåll, därför har den också varit en viktig del i lokalbefolkningens kost. Baobab innehåller bland annat mer C-vitamin än apelsiner, mer järn än rött kött och är en naturlig källa till alkaliska mineraler som kalcium, magnesium och kalium.