• Fri frakt vid 299 kr
 • Leverans 1-3 dagar
 • Fri retur i butik
Därför ska du välja ett naturligt och ekologiskt solskydd
Skönhet

Därför ska du välja ett naturligt och ekologiskt solskydd

Att vistas i solen är viktigt för vårt välbefinnande, så länge vi gör det med måtta och använder solskydd.
Naturliga och ekologiska solskydd med fysikaliska UV-filter reflekterar solens strålar likt en spegel. Det är ett effektivt sätt att skydda huden samtidigt som du slipper hormonstörande ämnen. Här får du veta mer.

Med hjälp av solens strålar bildas livsviktigt D-vitamin i huden och forskning (1) visar att personer som aktivt vistas i solen har en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Solen är viktig för vår hälsa och vårt välbefinnande, men som med så mycket annat så handlar det om att sola med måtta – och att inte bränna sig. Ovarsamt solande är en av de främsta orsakerna till malignt melanom.    

Solen producerar UVA, UVB och UVC-strålar, skillnaden är våglängden där UVA har längst våglängd och UVC kortast. Generellt är strålning med kort våglängd den mest farliga, ozonlagret filtrerar dock bort i stort sett all UVC-strålning och delar av UVB-strålningen.

Hudens egna skydd

Som ett inbyggt skydd mot UV-strålningen producerar huden melanin, ett pigment som gör oss bruna och skyddar huden mot strålning. Ju mer pigment i huden desto bättre skydd, men trots vårt inbyggda ”solskydd” behöver vi skydda huden med täckande kläder, solskyddsfaktor och genom att vistas i solen på ett smart sett.

Solskyddsfaktor – kemiskt eller fysikaliskt UV-filter?

Det finns två typer av UV-filter, kemiska och fysikaliska. De kemiska filtren går in i huden och bekämpar de farliga UV-strålarna genom att absorbera strålningen och omvandla den till värme. De fysikaliska filtren stannar på hudens yta och reflekterar bort strålningen likt en spegel.

Så vad ska man välja? Idag köper många solskydd med kemiskt filter för att dessa går in i huden till skillnad från solskydd med fysikaliskt filter. Flera kemiska filter har dock visat sig vara allergiframkallande och hormonstörande. Vill man undvika detta är det säkrast att välja ett fysikaliskt skydd, vilket ofta är precis vad naturliga och ekologiska solskydd innehåller. Tidigare var många solskydd med fysikaliska filter kladdiga och lämnade en vit hitta på huden, men utvecklingen har gått framåt och det finns idag fysikaliska solskydd som man inte blir vit av, till exempel Bioregenas och Maria Åkerbergs solskydd.

Hur mycket solskydd behövs?

Det bästa är att smörja in sig på morgonen och sedan fylla på skyddet flera gånger dagligen, särskilt efter handdukstorkning och bad. Snåla inte med skyddet, tar du för lite riskerar du att bränna dig. Med fysikaliska filter byggs skyddet på ju fler lager du smörjer.

Vad är nanopartiklar?

Nanopartiklar är partiklar som är mikroskopiskt små. Dessa kan bland annat förekomma i vissa solskydd, Bioregenas och Maria Åkerberg solskydd är dock helt fria från nanopartiklar. Nanopartiklar har varit mycket omdiskuterade då de tros ha en negativ inverkan på vår hälsa och miljö, exakt vilken påverkan de har är inte kartlagt men att de är för små för att filtreras bort från våra vattenverk och därmed kan hamna i vårt dricksvatten vet man.

Bioregena Sun Care

Solskydd för hela familjen, även barn från 3 år.

 • Högt skydd mot UVA- och UVB-strålning
 • Fysikaliskt UV-filter
 • Inga nanopartiklar
 • 100 procent naturliga
 • Ekologiskt certifierade
 • Vegancertifierade (3 av 4, inte ansiktskrämen)
 • Ger ingen vit hinna
 • Skadar inte vattenlevande organismer
 • Dermatologiskt testade
 • Hypoallergen formula – passar känslig hud

Finns som solskyddsspray för barn med SPF 50, solskyddsspray för vuxna i SPF 30 och SPF 50 samt en ansiktskräm med SPF 50.
Doftar ljuvligt av tropisk sommar och går snabbt in i huden utan att kännas kladdig.

Maria Åkerberg

Sun Lotion SPF 20 från Maria Åkerberg är ett naturligt och ekologiskt solskydd för vuxna och barn. Kan användas på kroppen och i ansiktet.

 • Medelhögt skydd mot UVA- och UVB-strålning
 • Fysikaliskt UV-filter
 • Inga nanopartiklar
 • 100 procent naturlig
 • Ekologisk
 • Vegan
 • Ger ingen vit hinna

Krämen doftar fräscht av rosmarin och citrongräs och går snabbt in i huden utan att kännas kladdig.

Fler tips för säker solning

 1. Anpassa soltiden efter hudtyp
  Olika hudtyper klarar solen olika bra. Ljus hud som aldrig blir brun men röd är den som har störst risk att drabbas av solskador. Mörk hud med mycket skyddande pigment tål ofta solen bättre och drabbas sällan av solskador. 

 2. Uppsök skugga mitt på dagen
  Undvik att vistas i direkt solljus mitt på dagen då solen står som högst och strålningen är som starkast. Välj skuggan men tänk på att solstrålarna även kan hitta in i skuggan genom att reflekteras. 

 3. Kläder ger säkert solskydd
  Kläder av tjockare tyg ger ett nästintill hundraprocentigt skydd mot UV-strålning, ett skydd som dessutom inte avtar under dagen. Täck kroppen med kläder och glöm inte hatten som ger skydd och huvud och ansikte.

 4. Ta hand om huden
  En välmående hud klarar påfrestningar bättre, så håll den väl återfuktad, drick ordentligt med vatten och ät en balanserad kost rik på antioxidanter, vitaminer, mineraler och fettsyror som bygger upp och skyddar huden inifrån. 

 


Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26992108/

Sunscreen Spray Kids SPF50 90ml
Sunscreen Spray Kids SPF50 90ml

Bioregena

329 kr
Sunscreen Spray Face & Body SPF50 90ml
Sunscreen Spray Face & Body SPF50 90ml

Bioregena

329 kr
Sunscreen Spray Face & Body SPF30 90ml
Sunscreen Spray Face & Body SPF30 90ml

Bioregena

299 kr
Sunscreen Balm Face SPF50+ 40ml
Sunscreen Balm Face SPF50+ 40ml

Bioregena

229 kr
Natural Sunscreen SPF30 100ml
Natural Sunscreen SPF30 100ml

Beachkind

349 kr
Natural Sunscreen SPF30 50ml
Natural Sunscreen SPF30 50ml

Beachkind

299 kr
Natural Sunscreen SPF50 100ml
Natural Sunscreen SPF50 100ml

Beachkind

349 kr
Natural Sunscreen SPF50 50ml
Natural Sunscreen SPF50 50ml

Beachkind

299 kr

Liknande artiklar

 • Insikterna som ledde till Under Your Skin

  Under Your Skin är mer än bara ett varumärke. Det är en vision som Lovisa och henne mamma har jobbat hårt och länge med, för att skapa naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter av hög kvalitet som även är miljövänliga. De tror på att det vi sätter på vår hud, hamnar till slut under den och därför är ingredienserna i din hudvård lika viktigt som det vi stoppar i oss. Du blir vad du smörjer - helt enkelt!

 • Dermalogica - professionell hudvård sedan 1986

  Dermalogica grundades av hudterapeuten Jane Wurwand så de vet allt om hur viktigt det är att anpassa hudvård inte bara efter din hudtyp utan också efter din livsstil. Det måste fungera i vardagen och ge de resultat som just din hud behöver. Dermalogica är inte bara synonymt med resultatgivande hudvårdsprodukter utan även med behandlingar av hög professionell standard.

 • 3 eteriska oljor för lindring vid förkylning

  Eteriska oljor är perfekt att ha hemma i husapoteket, de kan ge lindring vid flertalet besvär och åkommor. Inte minst när du blir förkyld. Här tipsar vi om tre eteriska oljor som kan ge lindring när förkylningen är ett faktum.

 • Naturligt mygg- och fästingmedel – så enkelt blandar du ett giftfritt

  Sommaren är en härlig tid att spendera i trädgården, skogen eller varför inte i skärgården. Fästingar (och mygg) kan dock ta udden av glädjen. Här tipsar vi om hur du helt naturligt kan hålla dom på avstånd – från både dig själv och din fyrbenta vän.

 • Vetenskapen bakom Jabushe

  Hudvården från Jabushe är en aktiv hudvård med bevisad effekt mot hudens ålderstecken – med väl dokumenterad effekt och är baserad på gedigen svensk forskning.

 • Tunt hår? 11 tips för tjockare hår och mer volym

  Känns håret tunt och flygigt? Många kvinnor – och även män – önskar sig ett tjockare och mer fylligt hår. Perioder av håravfall kan dock göra det tunnare än normalt. Här får du lära dig mer om håravfall och tips på hur du bäst vårdar och stylar dig till en fylligare kalufs.

 • Därför gillar vi torrborstning!

  Torrborstning har sina rötter i den ayurvediska och holistiska hälsotraditionen och går precis som namnet avslöjar ut på att borsta kroppen när den är torr. Torrborstning behöver inte alltid vara skönt men det ska heller inte riva eller göra ont.

 • Weleda - 100% naturliga produkter sedan 1921

  Weleda har sedan 100 år tillbaka erbjudit naturlig och ekologisk hudvård för alla oavsett ålder. Deras produkter är framtagna med 100% naturligt certifierade ingredienser med lika delar intresse för människa och miljö.

 • Betakaroten - hudens vän

  Det är en härlig tid vi har framför oss. Njut av solens strålar men glöm inte att skydda huden. Betakaroten ger huden en mer gyllenbrun hudton - samtidigt som den skyddar mot pigmenteringar och solskador.

 • Behandlingsmeny

  På Hälsokosten i Fruängen erbjuder vi ansiktsbehandlingar med Maria Åkerberg och C/O GERD. Vår hudterapeut Marie Köhlmark är utbildad med Cidesco examen, och hon är även utbildad näringsterapeut. Hon har många års erfarenhet inom hudvård - och kan även ge kost- och näringsråd i samband med din behandling. Här kan du botanisera och välja bland alla härliga behandlingar.

 • Rosmarin – en naturlig hjälp mot håravfall!

  Tappar du mer hår än vanligt eller har du svårt att få till önskad längd och fyllighet? Då vill vi tipsa om denna naturliga men ack så effektiva produkt, som enligt studier faktiskt kan motverka håravfall och i stället stimulera hårväxten.

 • Fikonkaktus - idealiskt för torr hy

  Fikonkaktusen är mer än bara en vacker växt – dess extrakt ger huden en naturligt effektiv fuktboost. De utmärkta vattenbevarande egenskaperna hos denna kaktus gör den till en utmärkt hudvårdsingrediens.

 • Historien som ledde till Q for Skin

  Florence Ellinor Nilsson är grundaren av Q for Skin som av en slump fick träffa forskare från Åbo Universitet och fick då kännedom om deras forskning på nordiska bärfröoljor och vilka fantastiska forskningsresultat de hade fått. Detta blev starten på en imponerande resa.

 • Granatäpple – därför är den bra för huden

  Granatäpple tillhör begreppet superfrukter och syftar på frukt och bär som har ett exceptionellt högt näringsinnehåll. Kärnolja från granatäpple innehåller antioxidanter som har förnyande egenskaper på grund av höga halter polyfenoler.

 • Jabushe – låt våra hudterapeuter välja rätt hudvård för dig

  Visste du att det finns fyra olika hudtyper? Normal, torr, fet och blandad hy. Utöver dessa finns också många olika kombinationer och tillstånd, som exempelvis mogen eller känslig hud. Välj alltid hudvårdsprodukter utifrån den hudtyp du har.

 • Svensk anti-aging-hudvård nu ännu bättre – möt nya Jabushe

  Jabushe är ett framstående varumärke inom anti aging. Den unika QAL-100-formulan har en bevisad effekt på ålderstecken som rynkor och pigmentförändringar samt ger en spänstigare och slätare hud med ungdomlig lyster. Allt detta är bevarat i ”nya” Jabushe som relanseras i en ny, grönare kostym med förbättrad doft, textur och effekt.

 • Ekologisk mandelolja - ett måste för den känsliga huden

  Mandelolja, som i hudvårdsprodukter ofta benämns som almond oil eller prunus amygdalus dulcis oil, är en halvfet olja som är rik på mineraler, vitaminer och omättade fettsyror. Mandelolja kan utvinnas från både sötmandel och bittermandel. I skönhetsprodukter är det framför allt sötmandelolja som används.

 • Historien om Dr. Bronner - 150 år av tvåltillverkning

  Bronner heter familjen som i fem generationer och i över 150 år har arbetat tillsammans med familjetvåltillverkning. Det hela började 1858 i hemmet i de judiska kvarteren i Heilbronner, Tyskland, där de blev först i landet att producera en klassisk kastiljetvål.

 • Komplett guide + hudvårdsrutin – få optimal effekt av C/O Gerd

  Grundarna bakom Care of Gerd har arbetat med hudvård länge och en sak som de är säkra på är att huden mår otroligt bra av rutiner. Här får ni ta del av en komplett guide med morgon- och kvällsrutiner för din hudtyp ur C/O Gerds ekologiska produktsortiment som kommer göra skillnad för din hudvitalitet.

 • Fakta om huden och våra tre hudlager

  Huden är inte bara vårt största sensoriska organ, utan också ett av de mest mångfacetterade mänskliga organen, både fysiskt och emotionellt. Men vad vet du egentligen om epidermis, dermis och hypodermis, som är våra tre hudlager?

 • Fullständig INCI-guide - C/O Gerd om sina utvalda råvaror

  Att ha koll på allt i skönhetsdjungeln kan vara svårt. Därför har vi på Hälsokosten tillsammans med Care of Gerd skapat en fullständig guide där vi går in på djupet i varje råvara för att lära er mer om dem och berätta om varför C/O Gerd har valt att använda just dem i sina produkter.

 • Lavendelolja – bra för både kropp och själ

  Lavendel är en vacker lila så kallad halvbuske, som både doftar ljuvligt och har många hälsofrämjande egenskaper. Lavendel har använts i Sverige sedan 1400-talet, men kändes till redan under antikens dagar i andra delar av världen.

 • Vägen till ett starkt och friskt hår

  Ibland kan håret behöva lite extra kärlek för att nå sin fulla potential. Siliceas populära hårtillskott Original Silicea innehåller allt som ditt hår någonsin har drömt om. Med ingredienser som kisel, zink och biotin boostar det både hår, hud och naglar inifrån.

 • Välj solskydd som är säkert för människa och miljö

  Årligen konsumerar vi enorma mängder solkräm, vi har också lärt oss att det är viktigt att skydda huden mot solens strålar. Men visste du att valet av solskydd och UV-filter påverkar din hud, hälsa och vår planet? Här tittar vi närmre på olika typer av UV-filter och hjälper dig att välja rätt.

 • Därför ska du välja ett naturligt och ekologiskt solskydd

  Att vistas i solen är viktigt för vårt välbefinnande, så länge vi gör det med måtta och använder solskydd. Naturliga och ekologiska solskydd med fysikaliska UV-filter reflekterar solens strålar likt en spegel. Det är ett effektivt sätt att skydda huden samtidigt som du slipper hormonstörande ämnen. Här får du veta mer.

 • Vad är maskne?

  Munskydd har för många blivit en del av vardagen och en del kan uppleva att det påverkar huden negativt. Här tipsar vi om hur du kan ta hand om huden om du har drabbats av maskne - utslag och plitor till följd av munskyddsanvändning.

 • Akne: Vad är sant och falskt + 8 hudvårdstips

  Akne, vardagligt kallat finnar, orsakas av inflammation i talgkörtlarna. Det är vanligt och ofarligt men kan vara besvärligt för den som är drabbad. Här reder vi ut vad som är sant och falskt om akne – och ger dig åtta hudvårdstips för en mer balanserad hud.

 • Hudterapeuten: Så tar du hand om huden i vinter

  Den kalla och torra vinterluften gör att vi behöver ta lite extra väl hand om huden under vintern. Det gör vi bäst inifrån och utifrån. Här berättar hudterapeuten Viktoria Annas från Hälsokosten i Uppsala hur.

 • Gör din egen massageolja – recept för torr hud

  En torr hud kräver sin olja. Den här oljeblandningen för torr hud kan användas både som kroppsolja och massageolja. Addera några droppar av valfri eterisk olja för härlig doft och stimulering av sinnena.

 • Skönhet inifrån med rätt vitaminer och mineraler

  Skönhet kommer inifrån och du blir vad du äter är välkända ordspråk. Vår livsstil påverkar i hög grad hur hår, hud och naglar mår. Här får du veta mer om några vitaminer och mineraler som bidrar till skönhet inifrån.