• Fri frakt vid 299 kr
 • Leverans 1-3 dagar
 • Fri retur i butik
Välj solskydd som är säkert för människa och miljö
Skönhet

Välj solskydd som är säkert för människa och miljö

Årligen konsumerar vi enorma mängder solkräm, vi har också lärt oss att det är viktigt att skydda huden mot solens strålar. Men visste du att valet av solskydd och UV-filter påverkar din hud, hälsa och vår planet? Här tittar vi närmre på olika typer av UV-filter och hjälper dig att välja rätt.

Vi skyddar oss mot solens strålar av många anledningar, förebyggande av hudcancer är kanske den viktigaste. Trots det är solens UV-strålning och våra solvanor direkt kopplat till ökningen av antalet hudcancerfall de senaste tio åren, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Andra anledningar till att skydda huden är för att förbygga för tidigt åldrande av huden, pigmentfläckar och uttorkning av huden som riskerar att bli yttorr och rynkig. Men solen är också källan till allt liv och ger oss det livsviktiga D-vitaminet.

Kemiska och fysikaliska UV-filter

Det finns en uppsjö av solskyddskrämer, sprayer och skum som innehåller olika typer av UV-filter som skyddar oss mot solens strålar. UV-filtren delas in i kemiska och fysikaliska filter. 

De kemiska filtren fungerar genom att de absorberar solens UVA- och UVB-strålar i huden och omvandlar strålningen till ofarlig strålning. 

De fysikaliska filtren, också kallat mineralfilter skyddar mot både UVA och UVB-strålning genom att reflektera bort strålningen. De lägger sig alltså på hudytan och speglar strålarna så att de studsar från huden.

Misstänkt hormonstörande ämnen i 105 vanliga solskydd

När vi skyddar oss mot solens strålar smörjer vi eventuellt in huden med ämnen som kan påverka vår hälsa och miljö negativt. När Råd & Rön i april 2021 granskade 202 vanliga solskydd hittade man ämnen som misstänks vara hormonstörande i 105 solskydd, det rör sig om kemiska UV-filter. Att ett ämne är hormonstörande betyder att det kan påverka kroppens hormonsystem och ge skadliga effekter. Hormonsystemet är känsligt och det behövs inte så mycket av de aktuella ämnena för att kroppen ska påverkas.

– Hormonsystemet är centralt och viktigt för människan och vår utveckling. De hormonstörande ämnena kan lura kroppen att göra saker som inte är bra. Vi anser att de här ämnena kan ha effekt vid låga doser och konkurrera ut naturliga hormoner som finns i kroppen. Därför behövs en försiktighet, säger Gregory Moore, som är toxikolog på Kemikalieinspektionen till Råd & Rön. 

EU-kommissionen granskar just nu 28 utvalda ämnen för eventuellt hormonstörande effekter, av dessa hittades 12 i Råd & Röns granskning av solskydd.

Se Råd & Röns granskning här

Solskydd påverkar våra hav

Varje år spolas 14 000 ton solskydd ut i haven, en enorm mängd som påverkar hur fiskar och andra vattenlevande organismer kan leva vidare. Hur de redan hotade korallreven påverkas av solskydden har varit särskilt uppmärksammat, man har sett att kemiska UV-filter bleker och kväver korallerna. En fjärdedel av allt marint liv finns i anslutning till korallreven – som spelar en viktig roll i ekosystemet. Vi har även problem med dessa kemiska UV-filter i vårt redan hårt drabbade Östersjön. På en rad olika platser i världen har man förbjudit kemiska UV-filter, framförallt oxybenzone, för att rädda korallreven; Hawaii, Key West, Florida, Aruba, Virgin Island och Palau.

12 ämnen att undvika för havens skull:

 • Oxybenzone
 • Benzophenone-3
 • Ethylparaben
 • Octinoxate
 • Octylmethoxycinnamate
 • Butyl paraben
 • Octocrylene
 • 4-methyl-benzylidene camphor
 • Benzylparaben
 • Triclosan
 • Methylparaben
 • Phenoxyethanol

Välj ett fysikaliskt solskydd

Väljer man ett solskydd med fysikaliskt UV-filter, zinkoxid eller titaniumdioxid, behöver man inte oro sig för att UV-filtret är hormonstörande eller skadar korallreven, däremot kan det vara bra att ha koll på de övriga ingredienserna i krämen.

Bioregena Sun Care

Bioregena Sun Care har ekologiskt certifierade och helt naturliga solskydd med fysikaliskt UV-filter för hela familjen, även barn från 3 år. De är även certifierade med ”Respects Seabed” vilket visar att det är ett korallvänligt solskydd. 

 • Högt skydd mot UVA- och UVB-strålning
 • Fysikaliskt UV-filter
 • Inga nanopartiklar
 • 100 procent naturliga
 • Ekologiskt certifierade
 • Vegancertifierade (3 av 4, inte ansiktskrämen)
 • Ger ingen vit hinna
 • Skadar inte vattenlevande organismer
 • Dermatologiskt testade
 • Hypoallergen formula – passar känslig hud

Finns som solskyddsspray för barn med SPF 50, solskyddsspray för vuxna i SPF 30 och SPF 50 samt en ansiktskräm med SPF 50.
Doftar ljuvligt av tropisk sommar och går snabbt in i huden utan att kännas kladdig.

  


Källor:
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/solkram-forstor-korallrev
https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/ekstreme-maengder-kemikalier-odelaegger-hawaiis-koralrev
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/m6l6M1/forbud-mot-solskydd-ska-radda-korallrev

Sunscreen Spray Kids SPF50 90ml
Sunscreen Spray Kids SPF50 90ml

Bioregena

329 kr
Sunscreen Spray Face & Body SPF50 90ml
Sunscreen Spray Face & Body SPF50 90ml

Bioregena

329 kr
Sunscreen Spray Face & Body SPF30 90ml
Sunscreen Spray Face & Body SPF30 90ml

Bioregena

299 kr
Sunscreen Balm Face SPF50+ 40ml
Sunscreen Balm Face SPF50+ 40ml

Bioregena

229 kr
Kids Natural Sunblock SPF45 113ml
Kids Natural Sunblock SPF45 113ml

Jason Skincare

149 kr
299 kr

Liknande artiklar

 • Insikterna som ledde till Under Your Skin

  Under Your Skin är mer än bara ett varumärke. Det är en vision som Lovisa och henne mamma har jobbat hårt och länge med, för att skapa naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter av hög kvalitet som även är miljövänliga. De tror på att det vi sätter på vår hud, hamnar till slut under den och därför är ingredienserna i din hudvård lika viktigt som det vi stoppar i oss. Du blir vad du smörjer - helt enkelt!

 • Dermalogica - professionell hudvård sedan 1986

  Dermalogica grundades av hudterapeuten Jane Wurwand så de vet allt om hur viktigt det är att anpassa hudvård inte bara efter din hudtyp utan också efter din livsstil. Det måste fungera i vardagen och ge de resultat som just din hud behöver. Dermalogica är inte bara synonymt med resultatgivande hudvårdsprodukter utan även med behandlingar av hög professionell standard.

 • 3 eteriska oljor för lindring vid förkylning

  Eteriska oljor är perfekt att ha hemma i husapoteket, de kan ge lindring vid flertalet besvär och åkommor. Inte minst när du blir förkyld. Här tipsar vi om tre eteriska oljor som kan ge lindring när förkylningen är ett faktum.

 • Naturligt mygg- och fästingmedel – så enkelt blandar du ett giftfritt

  Sommaren är en härlig tid att spendera i trädgården, skogen eller varför inte i skärgården. Fästingar (och mygg) kan dock ta udden av glädjen. Här tipsar vi om hur du helt naturligt kan hålla dom på avstånd – från både dig själv och din fyrbenta vän.

 • Vetenskapen bakom Jabushe

  Hudvården från Jabushe är en aktiv hudvård med bevisad effekt mot hudens ålderstecken – med väl dokumenterad effekt och är baserad på gedigen svensk forskning.

 • Tunt hår? 11 tips för tjockare hår och mer volym

  Känns håret tunt och flygigt? Många kvinnor – och även män – önskar sig ett tjockare och mer fylligt hår. Perioder av håravfall kan dock göra det tunnare än normalt. Här får du lära dig mer om håravfall och tips på hur du bäst vårdar och stylar dig till en fylligare kalufs.

 • Därför gillar vi torrborstning!

  Torrborstning har sina rötter i den ayurvediska och holistiska hälsotraditionen och går precis som namnet avslöjar ut på att borsta kroppen när den är torr. Torrborstning behöver inte alltid vara skönt men det ska heller inte riva eller göra ont.

 • Weleda - 100% naturliga produkter sedan 1921

  Weleda har sedan 100 år tillbaka erbjudit naturlig och ekologisk hudvård för alla oavsett ålder. Deras produkter är framtagna med 100% naturligt certifierade ingredienser med lika delar intresse för människa och miljö.

 • Betakaroten - hudens vän

  Det är en härlig tid vi har framför oss. Njut av solens strålar men glöm inte att skydda huden. Betakaroten ger huden en mer gyllenbrun hudton - samtidigt som den skyddar mot pigmenteringar och solskador.

 • Behandlingsmeny

  På Hälsokosten i Fruängen erbjuder vi ansiktsbehandlingar med Maria Åkerberg och C/O GERD. Vår hudterapeut Marie Köhlmark är utbildad med Cidesco examen, och hon är även utbildad näringsterapeut. Hon har många års erfarenhet inom hudvård - och kan även ge kost- och näringsråd i samband med din behandling. Här kan du botanisera och välja bland alla härliga behandlingar.

 • Rosmarin – en naturlig hjälp mot håravfall!

  Tappar du mer hår än vanligt eller har du svårt att få till önskad längd och fyllighet? Då vill vi tipsa om denna naturliga men ack så effektiva produkt, som enligt studier faktiskt kan motverka håravfall och i stället stimulera hårväxten.

 • Fikonkaktus - idealiskt för torr hy

  Fikonkaktusen är mer än bara en vacker växt – dess extrakt ger huden en naturligt effektiv fuktboost. De utmärkta vattenbevarande egenskaperna hos denna kaktus gör den till en utmärkt hudvårdsingrediens.

 • Historien som ledde till Q for Skin

  Florence Ellinor Nilsson är grundaren av Q for Skin som av en slump fick träffa forskare från Åbo Universitet och fick då kännedom om deras forskning på nordiska bärfröoljor och vilka fantastiska forskningsresultat de hade fått. Detta blev starten på en imponerande resa.

 • Granatäpple – därför är den bra för huden

  Granatäpple tillhör begreppet superfrukter och syftar på frukt och bär som har ett exceptionellt högt näringsinnehåll. Kärnolja från granatäpple innehåller antioxidanter som har förnyande egenskaper på grund av höga halter polyfenoler.

 • Jabushe – låt våra hudterapeuter välja rätt hudvård för dig

  Visste du att det finns fyra olika hudtyper? Normal, torr, fet och blandad hy. Utöver dessa finns också många olika kombinationer och tillstånd, som exempelvis mogen eller känslig hud. Välj alltid hudvårdsprodukter utifrån den hudtyp du har.

 • Svensk anti-aging-hudvård nu ännu bättre – möt nya Jabushe

  Jabushe är ett framstående varumärke inom anti aging. Den unika QAL-100-formulan har en bevisad effekt på ålderstecken som rynkor och pigmentförändringar samt ger en spänstigare och slätare hud med ungdomlig lyster. Allt detta är bevarat i ”nya” Jabushe som relanseras i en ny, grönare kostym med förbättrad doft, textur och effekt.

 • Ekologisk mandelolja - ett måste för den känsliga huden

  Mandelolja, som i hudvårdsprodukter ofta benämns som almond oil eller prunus amygdalus dulcis oil, är en halvfet olja som är rik på mineraler, vitaminer och omättade fettsyror. Mandelolja kan utvinnas från både sötmandel och bittermandel. I skönhetsprodukter är det framför allt sötmandelolja som används.

 • Historien om Dr. Bronner - 150 år av tvåltillverkning

  Bronner heter familjen som i fem generationer och i över 150 år har arbetat tillsammans med familjetvåltillverkning. Det hela började 1858 i hemmet i de judiska kvarteren i Heilbronner, Tyskland, där de blev först i landet att producera en klassisk kastiljetvål.

 • Komplett guide + hudvårdsrutin – få optimal effekt av C/O Gerd

  Grundarna bakom Care of Gerd har arbetat med hudvård länge och en sak som de är säkra på är att huden mår otroligt bra av rutiner. Här får ni ta del av en komplett guide med morgon- och kvällsrutiner för din hudtyp ur C/O Gerds ekologiska produktsortiment som kommer göra skillnad för din hudvitalitet.

 • Fakta om huden och våra tre hudlager

  Huden är inte bara vårt största sensoriska organ, utan också ett av de mest mångfacetterade mänskliga organen, både fysiskt och emotionellt. Men vad vet du egentligen om epidermis, dermis och hypodermis, som är våra tre hudlager?

 • Fullständig INCI-guide - C/O Gerd om sina utvalda råvaror

  Att ha koll på allt i skönhetsdjungeln kan vara svårt. Därför har vi på Hälsokosten tillsammans med Care of Gerd skapat en fullständig guide där vi går in på djupet i varje råvara för att lära er mer om dem och berätta om varför C/O Gerd har valt att använda just dem i sina produkter.

 • Lavendelolja – bra för både kropp och själ

  Lavendel är en vacker lila så kallad halvbuske, som både doftar ljuvligt och har många hälsofrämjande egenskaper. Lavendel har använts i Sverige sedan 1400-talet, men kändes till redan under antikens dagar i andra delar av världen.

 • Vägen till ett starkt och friskt hår

  Ibland kan håret behöva lite extra kärlek för att nå sin fulla potential. Siliceas populära hårtillskott Original Silicea innehåller allt som ditt hår någonsin har drömt om. Med ingredienser som kisel, zink och biotin boostar det både hår, hud och naglar inifrån.

 • Välj solskydd som är säkert för människa och miljö

  Årligen konsumerar vi enorma mängder solkräm, vi har också lärt oss att det är viktigt att skydda huden mot solens strålar. Men visste du att valet av solskydd och UV-filter påverkar din hud, hälsa och vår planet? Här tittar vi närmre på olika typer av UV-filter och hjälper dig att välja rätt.

 • Därför ska du välja ett naturligt och ekologiskt solskydd

  Att vistas i solen är viktigt för vårt välbefinnande, så länge vi gör det med måtta och använder solskydd. Naturliga och ekologiska solskydd med fysikaliska UV-filter reflekterar solens strålar likt en spegel. Det är ett effektivt sätt att skydda huden samtidigt som du slipper hormonstörande ämnen. Här får du veta mer.

 • Vad är maskne?

  Munskydd har för många blivit en del av vardagen och en del kan uppleva att det påverkar huden negativt. Här tipsar vi om hur du kan ta hand om huden om du har drabbats av maskne - utslag och plitor till följd av munskyddsanvändning.

 • Akne: Vad är sant och falskt + 8 hudvårdstips

  Akne, vardagligt kallat finnar, orsakas av inflammation i talgkörtlarna. Det är vanligt och ofarligt men kan vara besvärligt för den som är drabbad. Här reder vi ut vad som är sant och falskt om akne – och ger dig åtta hudvårdstips för en mer balanserad hud.

 • Hudterapeuten: Så tar du hand om huden i vinter

  Den kalla och torra vinterluften gör att vi behöver ta lite extra väl hand om huden under vintern. Det gör vi bäst inifrån och utifrån. Här berättar hudterapeuten Viktoria Annas från Hälsokosten i Uppsala hur.

 • Gör din egen massageolja – recept för torr hud

  En torr hud kräver sin olja. Den här oljeblandningen för torr hud kan användas både som kroppsolja och massageolja. Addera några droppar av valfri eterisk olja för härlig doft och stimulering av sinnena.

 • Skönhet inifrån med rätt vitaminer och mineraler

  Skönhet kommer inifrån och du blir vad du äter är välkända ordspråk. Vår livsstil påverkar i hög grad hur hår, hud och naglar mår. Här får du veta mer om några vitaminer och mineraler som bidrar till skönhet inifrån.