• Fri frakt vid 299 kr
 • Leverans 1-3 dagar
 • Fri retur i butik
Tunt hår? 11 tips för tjockare hår och mer volym
Skönhet

Tunt hår? 11 tips för tjockare hår och mer volym

Känns håret tunt och flygigt? Många kvinnor – och även män – önskar sig ett tjockare och mer fylligt hår. Perioder av håravfall kan dock göra det tunnare än normalt. Här får du lära dig mer om håravfall och tips på hur du bäst vårdar och stylar dig till en fylligare kalufs.

Att tappa hår är helt normalt, vanligen tappar man mellan 50 och 150 hårstrån varje dag. Det gör alla. Det finns dock flera olika orsaker till att man periodvis tappar mer hår och därmed får ett tunnare hår. De vanligaste orsakerna är ärftlighet, vissa sjukdomar och psykisk stress.

Vanliga orsaker till håravfall

Håravfall efter sjukdom

Efter en svår infektion i kroppen är det vanligt att man tappar mer hår en tid efteråt, det kan handla om ett par månader. Diabetes, sköldkörtelsjukdomar och järnbrist är andra sjukdomar/tillstånd som också kan orsaka håravfall. Om sjukdomen behandlas framgångsrikt brukar håravfallet minska.

Vissa läkemedel, så som p-piller, antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel och cellgifter kan också bidra till att du tappar hår. Om du upplever att det är ett stort problem, prata med din läkare för att testa ett annat läkemedel.

Stress är hårets fiende

Att tappa håret på grund av stress är vanligare än man tror, genom att minska på stressen gynnas både ditt hår och allmänna hälsotillstånd. När vi stressar förbrukar kroppen större mängder näringsämnen – och kroppsliga funktioner kopplade till överlevnad prioriteras före till exempel ett vackert hårsvall. Att boosta med extra näring och hjälpa kroppen att återfå balans är a och o i perioder av stress. 

Ärftligt håravfall vanligt hos män

Ärftligt håravfall är vanligare hos män än hos kvinnor. För vissa män kan märkbart håravfall börja redan i 20 års åldern. Ungefär 25 procent av alla män upplever någon form av håravfall vid 30 års ålder och mer än 70 procent av alla män drabbas av håravfall förr eller senare i livet. Det som händer är att hårstrån börjar försvinna vid tinningarna och hårfästet flyttas därför bakåt och uppåt. På huvudet blir det en kal fläck, som blir allt större med tiden. 

Tunt hår hos kvinnor

Kvinnor upplever inte samma problem med håravfall som män. Däremot finns det många kvinnor som har tunt hår eller som får tunnare hår med åren. En del kan ha med ärftlighet att göra, men en del beror på att man har kommit in i klimakteriet eller att man precis har fött barn. 

Klimakteriet

Ärftligt håravfall märks oftast inte hos kvinnor förrän i klimakteriet, då kan hårstråna gradvis bli tunnare uppe på huvudet. Under klimakteriet kan man också tappa mer hår än vanligt till följd av att hårcykelns tillväxtfas kan förkortas med anledning av det som sker i kroppen under klimakteriet.

Graviditet

Medan du är gravid förändras hårets faser jämfört med före graviditeten. Under graviditeten gör hormoner att vilofasen hos hårstråna blir längre och därför ramlar dem inte av i samma tempo som det brukar. Ganska snabbt blir alltså hårstråna fler än vanligt och håret ser fylligare ut.

Men strax efter förlossningen börjar hormonnivåerna gå tillbaka. Då tappar du både det hår som naturligt är i fasen för att ramla av och allt det hår som inte ramlat av under graviditeten. Det som händer kallas för telogen effluvium och du kan tappa upp till 30 procent av ditt hår. Det brukar dock avta efter tre till fyra månader. 

11 tips för tjockare hår och mer volym

Alla kan drabbas av tunt hår, när som helst. Men misströsta inte, det finns saker du kan göra för att återfå känslan av ett härligt hårsvall med volym direkt - resan till ett tjockare hår tar dock lite tid, men ju fler hårstrån som får växa ut, desto fylligare hår kommer du att få. 

1. Välj rätt frisyr för din hårkvalitet

Du kan till exempel klippa dig i en kortare frisyr där du lättare kan arbeta in volym i håret. Gå till en frisör som kan hjälpa dig att få fram en frisyr som passar just dig. Våga be om tips för att få ditt tunna hår att se fylligare ut.

2. Tvätta håret på morgonen

Volymen är som påtagligast i direkt efter att du har duschat. 

3. Borsta inte håret när det är blött

Hårstrån som är blöta är mycket känsligare än torra hårstrån och riskerar att gå av tidigare om du borstar håret när det är fuktigt. Lockiga hårstrån är dock starkare än raka och kan borstas när de är blöta för att undvika friss och trassel. 

4. Använd enbart balsam i hårtopparna

Balsam i hårbotten tynger inte bara ner håret och får det att se plattare ut, det täpper också till hårsäckarna och försvårar hårtillväxten.

5. Använd hårprodukter som ger mer volym

Välj produkter som ger en fylligare look istället för att tynga ner hårstråna. Investera i en mousse som är anpassad för hårrötterna (root-lift) och spreja i sektioner innan du fönar håret.

6. Föna upp och ner

På så vis kan du få mer volym direkt! Föna håret som vanligt tills det är nästan helt torrt, sedan vänder du huvudet upp och ned och fönar håret tills det är helt torrt. Då lyfter du upp huvudet och fixar till frisyren med fingrarna. Använd inte en hårborste, det kan förstöra din volym.

7. Locka håret – det får det att se fylligare ut

Om du använder en locktång på rätt sätt kan du fixa mer volym i ditt hår. Innan du börjar, glöm inte att använda värmeskydd i håret för att minska slitningar. Använd sedan det största munstycket du har för din locktång och börja locka. Kamma ut lockarna för att få till volymen – klart! 

8. Flätor sliter inte på håret

Gör två inbakade flätor innan du ska gå och lägga dig. Sov med flätorna på och släpp ut ditt hår på morgonen. Använd lite torrschampo för extra volym. Vänd huvudet upp och ned och massera in torrschampot i hårbotten för att få upp volymen. Jobba med fingrarna i hårbotten. 

9. Ät en näringsrik och varierad kost

Hårets styrka börjar vid roten och det är bara genom att tillföra näring inifrån som hårkvaliteten kan förbättras. I nio av tio fall mår ditt hår bra av samma mat som resten av kroppen. Tänk allsidigt och mycket grönt, livsmedel som innehåller mycket biotin, zink och kisel är toppen för ditt hår.

10. Stressa mindre

Om du upplever långvarig och intensiv stress går håret från tillväxtfas till vilofas snabbare än normalt och då lossnar många hårstrån samtidigt. Så försök att stressa mindre och gör tid för återhämtning.

11. Boosta håret med ett näringstillskott

Ett hårstrå växer normalt ungefär 0,3 mm per dygn. Original Silicea ger håret näring för att växa sig tjockt, glänsande och starkt, det är Sveriges mest sålda kosttillskott för hår, hud och naglar. Original Silicea innehåller biotin, zink och kisel – näringsämnen som ditt hår älskar. Dessutom innehåller den selen och mangan som bidrar till att bibehålla frisk, elastisk hud och starka naglar.


Källor:
Silicea.se - 11 tips för dig med tunt hår

Original Silicea 60k
Kompispris för medlemmar
Original Silicea 60k

Silicea

189 kr
219 kr
Original Silicea Ekonomipack 2x60k
Kompispris för medlemmar
Original Silicea Ekonomipack 2x60k

Silicea

345 kr
438 kr
Original Silicea Ekonomipack 3x60k
Kompispris för medlemmar
Original Silicea Ekonomipack 3x60k

Silicea

469 kr
657 kr
Original Silicea Man 60k
20% rabatt
Original Silicea Man 60k

Silicea

260 kr
325 kr
Original Silicea 90k
Kompispris för medlemmar
Original Silicea 90k

Silicea

249 kr
399 kr
Silicea Vital Shampoo 200ml
20% rabatt
Silicea Vital Shampoo 200ml

Silicea

119 kr
149 kr

Liknande artiklar

 • Insikterna som ledde till Under Your Skin

  Under Your Skin är mer än bara ett varumärke. Det är en vision som Lovisa och henne mamma har jobbat hårt och länge med, för att skapa naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter av hög kvalitet som även är miljövänliga. De tror på att det vi sätter på vår hud, hamnar till slut under den och därför är ingredienserna i din hudvård lika viktigt som det vi stoppar i oss. Du blir vad du smörjer - helt enkelt!

 • Dermalogica - professionell hudvård sedan 1986

  Dermalogica grundades av hudterapeuten Jane Wurwand så de vet allt om hur viktigt det är att anpassa hudvård inte bara efter din hudtyp utan också efter din livsstil. Det måste fungera i vardagen och ge de resultat som just din hud behöver. Dermalogica är inte bara synonymt med resultatgivande hudvårdsprodukter utan även med behandlingar av hög professionell standard.

 • 3 eteriska oljor för lindring vid förkylning

  Eteriska oljor är perfekt att ha hemma i husapoteket, de kan ge lindring vid flertalet besvär och åkommor. Inte minst när du blir förkyld. Här tipsar vi om tre eteriska oljor som kan ge lindring när förkylningen är ett faktum.

 • Naturligt mygg- och fästingmedel – så enkelt blandar du ett giftfritt

  Sommaren är en härlig tid att spendera i trädgården, skogen eller varför inte i skärgården. Fästingar (och mygg) kan dock ta udden av glädjen. Här tipsar vi om hur du helt naturligt kan hålla dom på avstånd – från både dig själv och din fyrbenta vän.

 • Vetenskapen bakom Jabushe

  Hudvården från Jabushe är en aktiv hudvård med bevisad effekt mot hudens ålderstecken – med väl dokumenterad effekt och är baserad på gedigen svensk forskning.

 • Tunt hår? 11 tips för tjockare hår och mer volym

  Känns håret tunt och flygigt? Många kvinnor – och även män – önskar sig ett tjockare och mer fylligt hår. Perioder av håravfall kan dock göra det tunnare än normalt. Här får du lära dig mer om håravfall och tips på hur du bäst vårdar och stylar dig till en fylligare kalufs.

 • Därför gillar vi torrborstning!

  Torrborstning har sina rötter i den ayurvediska och holistiska hälsotraditionen och går precis som namnet avslöjar ut på att borsta kroppen när den är torr. Torrborstning behöver inte alltid vara skönt men det ska heller inte riva eller göra ont.

 • Weleda - 100% naturliga produkter sedan 1921

  Weleda har sedan 100 år tillbaka erbjudit naturlig och ekologisk hudvård för alla oavsett ålder. Deras produkter är framtagna med 100% naturligt certifierade ingredienser med lika delar intresse för människa och miljö.

 • Betakaroten - hudens vän

  Det är en härlig tid vi har framför oss. Njut av solens strålar men glöm inte att skydda huden. Betakaroten ger huden en mer gyllenbrun hudton - samtidigt som den skyddar mot pigmenteringar och solskador.

 • Behandlingsmeny

  På Hälsokosten i Fruängen erbjuder vi ansiktsbehandlingar med Maria Åkerberg och C/O GERD. Vår hudterapeut Marie Köhlmark är utbildad med Cidesco examen, och hon är även utbildad näringsterapeut. Hon har många års erfarenhet inom hudvård - och kan även ge kost- och näringsråd i samband med din behandling. Här kan du botanisera och välja bland alla härliga behandlingar.

 • Rosmarin – en naturlig hjälp mot håravfall!

  Tappar du mer hår än vanligt eller har du svårt att få till önskad längd och fyllighet? Då vill vi tipsa om denna naturliga men ack så effektiva produkt, som enligt studier faktiskt kan motverka håravfall och i stället stimulera hårväxten.

 • Fikonkaktus - idealiskt för torr hy

  Fikonkaktusen är mer än bara en vacker växt – dess extrakt ger huden en naturligt effektiv fuktboost. De utmärkta vattenbevarande egenskaperna hos denna kaktus gör den till en utmärkt hudvårdsingrediens.

 • Historien som ledde till Q for Skin

  Florence Ellinor Nilsson är grundaren av Q for Skin som av en slump fick träffa forskare från Åbo Universitet och fick då kännedom om deras forskning på nordiska bärfröoljor och vilka fantastiska forskningsresultat de hade fått. Detta blev starten på en imponerande resa.

 • Granatäpple – därför är den bra för huden

  Granatäpple tillhör begreppet superfrukter och syftar på frukt och bär som har ett exceptionellt högt näringsinnehåll. Kärnolja från granatäpple innehåller antioxidanter som har förnyande egenskaper på grund av höga halter polyfenoler.

 • Jabushe – låt våra hudterapeuter välja rätt hudvård för dig

  Visste du att det finns fyra olika hudtyper? Normal, torr, fet och blandad hy. Utöver dessa finns också många olika kombinationer och tillstånd, som exempelvis mogen eller känslig hud. Välj alltid hudvårdsprodukter utifrån den hudtyp du har.

 • Svensk anti-aging-hudvård nu ännu bättre – möt nya Jabushe

  Jabushe är ett framstående varumärke inom anti aging. Den unika QAL-100-formulan har en bevisad effekt på ålderstecken som rynkor och pigmentförändringar samt ger en spänstigare och slätare hud med ungdomlig lyster. Allt detta är bevarat i ”nya” Jabushe som relanseras i en ny, grönare kostym med förbättrad doft, textur och effekt.

 • Ekologisk mandelolja - ett måste för den känsliga huden

  Mandelolja, som i hudvårdsprodukter ofta benämns som almond oil eller prunus amygdalus dulcis oil, är en halvfet olja som är rik på mineraler, vitaminer och omättade fettsyror. Mandelolja kan utvinnas från både sötmandel och bittermandel. I skönhetsprodukter är det framför allt sötmandelolja som används.

 • Historien om Dr. Bronner - 150 år av tvåltillverkning

  Bronner heter familjen som i fem generationer och i över 150 år har arbetat tillsammans med familjetvåltillverkning. Det hela började 1858 i hemmet i de judiska kvarteren i Heilbronner, Tyskland, där de blev först i landet att producera en klassisk kastiljetvål.

 • Komplett guide + hudvårdsrutin – få optimal effekt av C/O Gerd

  Grundarna bakom Care of Gerd har arbetat med hudvård länge och en sak som de är säkra på är att huden mår otroligt bra av rutiner. Här får ni ta del av en komplett guide med morgon- och kvällsrutiner för din hudtyp ur C/O Gerds ekologiska produktsortiment som kommer göra skillnad för din hudvitalitet.

 • Fakta om huden och våra tre hudlager

  Huden är inte bara vårt största sensoriska organ, utan också ett av de mest mångfacetterade mänskliga organen, både fysiskt och emotionellt. Men vad vet du egentligen om epidermis, dermis och hypodermis, som är våra tre hudlager?

 • Fullständig INCI-guide - C/O Gerd om sina utvalda råvaror

  Att ha koll på allt i skönhetsdjungeln kan vara svårt. Därför har vi på Hälsokosten tillsammans med Care of Gerd skapat en fullständig guide där vi går in på djupet i varje råvara för att lära er mer om dem och berätta om varför C/O Gerd har valt att använda just dem i sina produkter.

 • Lavendelolja – bra för både kropp och själ

  Lavendel är en vacker lila så kallad halvbuske, som både doftar ljuvligt och har många hälsofrämjande egenskaper. Lavendel har använts i Sverige sedan 1400-talet, men kändes till redan under antikens dagar i andra delar av världen.

 • Vägen till ett starkt och friskt hår

  Ibland kan håret behöva lite extra kärlek för att nå sin fulla potential. Siliceas populära hårtillskott Original Silicea innehåller allt som ditt hår någonsin har drömt om. Med ingredienser som kisel, zink och biotin boostar det både hår, hud och naglar inifrån.

 • Välj solskydd som är säkert för människa och miljö

  Årligen konsumerar vi enorma mängder solkräm, vi har också lärt oss att det är viktigt att skydda huden mot solens strålar. Men visste du att valet av solskydd och UV-filter påverkar din hud, hälsa och vår planet? Här tittar vi närmre på olika typer av UV-filter och hjälper dig att välja rätt.

 • Därför ska du välja ett naturligt och ekologiskt solskydd

  Att vistas i solen är viktigt för vårt välbefinnande, så länge vi gör det med måtta och använder solskydd. Naturliga och ekologiska solskydd med fysikaliska UV-filter reflekterar solens strålar likt en spegel. Det är ett effektivt sätt att skydda huden samtidigt som du slipper hormonstörande ämnen. Här får du veta mer.

 • Vad är maskne?

  Munskydd har för många blivit en del av vardagen och en del kan uppleva att det påverkar huden negativt. Här tipsar vi om hur du kan ta hand om huden om du har drabbats av maskne - utslag och plitor till följd av munskyddsanvändning.

 • Akne: Vad är sant och falskt + 8 hudvårdstips

  Akne, vardagligt kallat finnar, orsakas av inflammation i talgkörtlarna. Det är vanligt och ofarligt men kan vara besvärligt för den som är drabbad. Här reder vi ut vad som är sant och falskt om akne – och ger dig åtta hudvårdstips för en mer balanserad hud.

 • Hudterapeuten: Så tar du hand om huden i vinter

  Den kalla och torra vinterluften gör att vi behöver ta lite extra väl hand om huden under vintern. Det gör vi bäst inifrån och utifrån. Här berättar hudterapeuten Viktoria Annas från Hälsokosten i Uppsala hur.

 • Gör din egen massageolja – recept för torr hud

  En torr hud kräver sin olja. Den här oljeblandningen för torr hud kan användas både som kroppsolja och massageolja. Addera några droppar av valfri eterisk olja för härlig doft och stimulering av sinnena.

 • Skönhet inifrån med rätt vitaminer och mineraler

  Skönhet kommer inifrån och du blir vad du äter är välkända ordspråk. Vår livsstil påverkar i hög grad hur hår, hud och naglar mår. Här får du veta mer om några vitaminer och mineraler som bidrar till skönhet inifrån.