• Fri frakt vid 299 kr
 • Leverans 1-3 dagar
 • Fri retur i butik
3 eteriska oljor för lindring vid förkylning
Skönhet

3 eteriska oljor för lindring vid förkylning

Eteriska oljor är perfekt att ha hemma i husapoteket, de kan ge lindring vid flertalet besvär och åkommor. Inte minst när du blir förkyld. Här tipsar vi om tre eteriska oljor som kan ge lindring när förkylningen är ett faktum.

I förkylningstider kan eterisk olja av eukalyptus, pepparmint och tea tree komma till användning. Du kan bland annat använda dessa i ångbad för att minska nästäppa, öppna upp luftvägarna och minska hosta. Du kan även droppa valfri olja på en näsduk och andas in samt smörja på bröstet för att ge lindring vid hosta. Här tipsar vi om hur du kan använda dessa eteriska oljor vid förkylning:

Ångbad

Blanda 1-6 droppar eterisk olja i en större kastrull med hett, ångande vatten. Den fuktiga luften tillsammans med de eteriska oljorna gör underverk för luftvägarna. Böj dig över kastrullen och andas in ångorna genom både näsa och mun, lägg en handduk över huvudet om du vill få en mer intensiv ånga. Tänk på att ta ut eventuella kontaktlinser samt att blunda, de eteriska oljorna är starka och kan irritera ögonen.  

OBS! Undvik ångbad vid astma eller om du har någon annan andningsnedsättning.

Torr inhalering

Droppa 1-3 droppar på en näsduk som du sedan doftar på. Du kan även droppa 1-3 droppar på ditt örngott för att ge lindring under natten när du sover. Många upplever mer besvär med nästäppa och hosta nattetid när man ligger ner.

Tips! För att öppna upp luftvägarna och en uppfriskande känsla används eukalyptus- och pepparmintsolja.

Smörj på bröstet

Använd valfri, neutral basolja (exempelvis jojobaolja eller mandelolja) och droppa önskad mängd i händerna. Värm basoljan i händerna och tillsätt därefter 1-2 droppar eterisk olja. Smörj in oljan på bröstet. 

Tips! För att öppna upp luftvägarna och en uppfriskande känsla används eukalyptus- och pepparmintsolja. 

Lär dig mer om de eteriska oljorna:

1. Eukalyptusolja

Better Yous eukalyptusolja (Eucalyptus globulus) från Indien har en härligt frisk doft som drar mot mentol. Eukalyptus är ett trädsläkte med ursprung i Australien. Den växer inte alltid som träd utan ibland som buskar. Den eteriska oljan utvinns genom destillering av de blågröna bladen eller grenar från den unga växten. De har använt blad från Eucalyptus globulus, som är den del som innehåller mest av det aktiva ämnet eukalyptol, och därför är en av de mest uppskattade formerna av eukalyptusolja.

Förutom att det är en hjälte vid förkylning kan oljan även användas tillsammans med andra oljor eller i krämer för att skapa dina egna hudvårdsprodukter. Den kan också användas i luftfuktare för att få en fräsch doft hemma och som komponent i myggmedel mot många typer av insekter. Eukalyptus har en lätt svalkande karaktär när den blandas i tex mandelolja för massage och mentoldoften piggar upp både kropp och knopp. Den passar bra med alla citrusoljor och pepparmint, samt med aromatiska och örtiga oljor som basilika, lavendel, timjan, ravensara, rosmarin, tallbarr och tea tree. 

2. Pepparmintolja

Better Yous pepparmintsolja (Mentha piperita) från Indien har en frisk och fräsch doft av mentol. Oljan framställs mycket varsamt genom ångdestillering av bladen från mentha piperita. Pepparmintsolja är dryg, doftrik och det behövs bara någon enstaka droppe vid användning.

Utöver användningen vid förkylning så är pepparmintsoljan även populär för doft- och smaksättning vid egna gör-det-själv-produkter, som till exempel kylande massageliniment eller inom aromaterapi. Blanda pepparmint med en valfri basolja, som till exempel mandel, för att få en svalkande hud-/massageolja, eller använd den i en aromalampa för att sprida en underbart fräsch doft som för tankarna till isande vindar och fräsch andedräkt. 

På grund av sin kylande effekt är den även mycket bra att använda på exempelvis myggbett, solsveda och eksem. Blanda ut den med en basolja och smörj utsatt område – svalkan kommer med en gång. Pepparmint passar bra med friska och träiga dofter som apelsin, ceder, citron, eukalyptus, rosmarin, tallbarr och tea tree, samt med sötare dofter som geranium och vanilj.

Better Yous pepparmintsolja är en GRAS- godkänd eterisk olja och kan användas som en naturlig smaksättare i mat och dryck. En droppe pepparmintolja kan användas till bakverk, kakor och desserter. Det är också populärt att blanda pepparmint tillsammans med choklad, tillexempel i chokladtryfflar eller praliner. För en uppfriskande dryck, tillsätt en droppe pepparmint i en kanna med vatten eller i en kopp varm choklad. Dosera sparsamt eftersom den eteriska oljan är mycket koncentrerad och annars kan bli för stark. Vanligtvis räcker det med en eller tre droppar/liter vätska (eller smet/deg) för att uppnå önskad smak.

3. Tea tree-olja

Better Yous tea tree-olja (Melaleuca alternifolia) från Australien har en fräsch, varm och svagt örtaktig arom med en väldoftande kryddig doft som påminner om muskotnöt. Oljan innehåller 100 procent ren eterisk olja från bladen på tea tree-busken. Bladen till denna olja plockas och tillvaratas på gårdar i New South Wales som är den enda delstat i Australien där busken växer i sin naturliga miljö. Här finns en lång tradition av att tillvara bladen från tea tree-busken, som sedan genomgår en långsam destillationsprocess som säkerställer maximal renhetsgrad.

Oljans antiseptiska egenskaper gör den populär i förkylningstider – och det är även dessa renande egenskaper som gör att oljan är mycket populär i hudvård mot oren hy. Blanda en droppe i din dagliga dos hudkräm för att motverka fet hud och för behandling av oren hy. Därutöver har oljan också många andra fördelar, den är till exempel perfekt när du vill varva ner under dagen med andningsövningar. Applicera några droppar utspädd tea tree i tinningarna och andas in djupt. Inom aromaterapin används tea tree för att grunda och balansera energier och är en uppskattad meditationsolja.

Tea tree är en toppnot och dunstar fort i luften och bör därför blandas med en bas- eller mellannot för att stanna längre. Blandar sig bra med alla citrusdofter, bergamott, kanel, eukalyptus, lavendel, pepparmint, rosmarin, timjan och ros.

Eterisk Eukalyptusolja 10ml
Eterisk Eukalyptusolja 10ml

Better You

105 kr
Eterisk Pepparmintolja 10ml
Eterisk Pepparmintolja 10ml

Better You

105 kr
Eterisk Tea Tree Olja 10ml
Eterisk Tea Tree Olja 10ml

Better You

105 kr
Eterisk Eukalyptusolja 30ml
Eterisk Eukalyptusolja 30ml

Better You

169 kr
Eterisk Pepparmintolja 30ml
Eterisk Pepparmintolja 30ml

Better You

189 kr
Eterisk Tea Tree Olja 30ml
Eterisk Tea Tree Olja 30ml

Better You

209 kr
Mandelolja 100ml
Mandelolja 100ml

Better You

139 kr
Jojobaolja 250ml
Jojobaolja 250ml

Better You

399 kr

Liknande artiklar

 • Insikterna som ledde till Under Your Skin

  Under Your Skin är mer än bara ett varumärke. Det är en vision som Lovisa och henne mamma har jobbat hårt och länge med, för att skapa naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter av hög kvalitet som även är miljövänliga. De tror på att det vi sätter på vår hud, hamnar till slut under den och därför är ingredienserna i din hudvård lika viktigt som det vi stoppar i oss. Du blir vad du smörjer - helt enkelt!

 • Dermalogica - professionell hudvård sedan 1986

  Dermalogica grundades av hudterapeuten Jane Wurwand så de vet allt om hur viktigt det är att anpassa hudvård inte bara efter din hudtyp utan också efter din livsstil. Det måste fungera i vardagen och ge de resultat som just din hud behöver. Dermalogica är inte bara synonymt med resultatgivande hudvårdsprodukter utan även med behandlingar av hög professionell standard.

 • 3 eteriska oljor för lindring vid förkylning

  Eteriska oljor är perfekt att ha hemma i husapoteket, de kan ge lindring vid flertalet besvär och åkommor. Inte minst när du blir förkyld. Här tipsar vi om tre eteriska oljor som kan ge lindring när förkylningen är ett faktum.

 • Naturligt mygg- och fästingmedel – så enkelt blandar du ett giftfritt

  Sommaren är en härlig tid att spendera i trädgården, skogen eller varför inte i skärgården. Fästingar (och mygg) kan dock ta udden av glädjen. Här tipsar vi om hur du helt naturligt kan hålla dom på avstånd – från både dig själv och din fyrbenta vän.

 • Vetenskapen bakom Jabushe

  Hudvården från Jabushe är en aktiv hudvård med bevisad effekt mot hudens ålderstecken – med väl dokumenterad effekt och är baserad på gedigen svensk forskning.

 • Tunt hår? 11 tips för tjockare hår och mer volym

  Känns håret tunt och flygigt? Många kvinnor – och även män – önskar sig ett tjockare och mer fylligt hår. Perioder av håravfall kan dock göra det tunnare än normalt. Här får du lära dig mer om håravfall och tips på hur du bäst vårdar och stylar dig till en fylligare kalufs.

 • Därför gillar vi torrborstning!

  Torrborstning har sina rötter i den ayurvediska och holistiska hälsotraditionen och går precis som namnet avslöjar ut på att borsta kroppen när den är torr. Torrborstning behöver inte alltid vara skönt men det ska heller inte riva eller göra ont.

 • Weleda - 100% naturliga produkter sedan 1921

  Weleda har sedan 100 år tillbaka erbjudit naturlig och ekologisk hudvård för alla oavsett ålder. Deras produkter är framtagna med 100% naturligt certifierade ingredienser med lika delar intresse för människa och miljö.

 • Betakaroten - hudens kompis

  Det är en härlig tid vi har framför oss. Passa på och njut men glöm inte att skydda huden. Betakaroten både boostar huden och bidrar till en mer gyllenbrun hudton samtidigt som den skyddar mot pigmenteringar och solskador.

 • Behandlingsmeny

  På Hälsokosten i Fruängen erbjuder vi ansiktsbehandlingar med Maria Åkerberg och C/O GERD. Vår hudterapeut Marie Köhlmark är utbildad med Cidesco examen, och hon är även utbildad näringsterapeut. Hon har många års erfarenhet inom hudvård - och kan även ge kost- och näringsråd i samband med din behandling. Här kan du botanisera och välja bland alla härliga behandlingar.

 • Rosmarin – en naturlig hjälp mot håravfall!

  Tappar du mer hår än vanligt eller har du svårt att få till önskad längd och fyllighet? Då vill vi tipsa om denna naturliga men ack så effektiva produkt, som enligt studier faktiskt kan motverka håravfall och i stället stimulera hårväxten.

 • Fikonkaktus - idealiskt för torr hy

  Fikonkaktusen är mer än bara en vacker växt – dess extrakt ger huden en naturligt effektiv fuktboost. De utmärkta vattenbevarande egenskaperna hos denna kaktus gör den till en utmärkt hudvårdsingrediens.

 • Historien som ledde till Q for Skin

  Florence Ellinor Nilsson är grundaren av Q for Skin som av en slump fick träffa forskare från Åbo Universitet och fick då kännedom om deras forskning på nordiska bärfröoljor och vilka fantastiska forskningsresultat de hade fått. Detta blev starten på en imponerande resa.

 • Granatäpple – därför är den bra för huden

  Granatäpple tillhör begreppet superfrukter och syftar på frukt och bär som har ett exceptionellt högt näringsinnehåll. Kärnolja från granatäpple innehåller antioxidanter som har förnyande egenskaper på grund av höga halter polyfenoler.

 • Jabushe – låt våra hudterapeuter välja rätt hudvård för dig

  Visste du att det finns fyra olika hudtyper? Normal, torr, fet och blandad hy. Utöver dessa finns också många olika kombinationer och tillstånd, som exempelvis mogen eller känslig hud. Välj alltid hudvårdsprodukter utifrån den hudtyp du har.

 • Svensk anti-aging-hudvård nu ännu bättre – möt nya Jabushe

  Jabushe är ett framstående varumärke inom anti aging. Den unika QAL-100-formulan har en bevisad effekt på ålderstecken som rynkor och pigmentförändringar samt ger en spänstigare och slätare hud med ungdomlig lyster. Allt detta är bevarat i ”nya” Jabushe som relanseras i en ny, grönare kostym med förbättrad doft, textur och effekt.

 • Ekologisk mandelolja - ett måste för den känsliga huden

  Mandelolja, som i hudvårdsprodukter ofta benämns som almond oil eller prunus amygdalus dulcis oil, är en halvfet olja som är rik på mineraler, vitaminer och omättade fettsyror. Mandelolja kan utvinnas från både sötmandel och bittermandel. I skönhetsprodukter är det framför allt sötmandelolja som används.

 • Historien om Dr. Bronner - 150 år av tvåltillverkning

  Bronner heter familjen som i fem generationer och i över 150 år har arbetat tillsammans med familjetvåltillverkning. Det hela började 1858 i hemmet i de judiska kvarteren i Heilbronner, Tyskland, där de blev först i landet att producera en klassisk kastiljetvål.

 • Komplett guide + hudvårdsrutin – få optimal effekt av C/O Gerd

  Grundarna bakom Care of Gerd har arbetat med hudvård länge och en sak som de är säkra på är att huden mår otroligt bra av rutiner. Här får ni ta del av en komplett guide med morgon- och kvällsrutiner för din hudtyp ur C/O Gerds ekologiska produktsortiment som kommer göra skillnad för din hudvitalitet.

 • Fakta om huden och våra tre hudlager

  Huden är inte bara vårt största sensoriska organ, utan också ett av de mest mångfacetterade mänskliga organen, både fysiskt och emotionellt. Men vad vet du egentligen om epidermis, dermis och hypodermis, som är våra tre hudlager?

 • Fullständig INCI-guide - C/O Gerd om sina utvalda råvaror

  Att ha koll på allt i skönhetsdjungeln kan vara svårt. Därför har vi på Hälsokosten tillsammans med Care of Gerd skapat en fullständig guide där vi går in på djupet i varje råvara för att lära er mer om dem och berätta om varför C/O Gerd har valt att använda just dem i sina produkter.

 • Lavendelolja – bra för både kropp och själ

  Lavendel är en vacker lila så kallad halvbuske, som både doftar ljuvligt och har många hälsofrämjande egenskaper. Lavendel har använts i Sverige sedan 1400-talet, men kändes till redan under antikens dagar i andra delar av världen.

 • Vägen till ett starkt och friskt hår

  Ibland kan håret behöva lite extra kärlek för att nå sin fulla potential. Siliceas populära hårtillskott Original Silicea innehåller allt som ditt hår någonsin har drömt om. Med ingredienser som kisel, zink och biotin boostar det både hår, hud och naglar inifrån.

 • Välj solskydd som är säkert för människa och miljö

  Årligen konsumerar vi enorma mängder solkräm, vi har också lärt oss att det är viktigt att skydda huden mot solens strålar. Men visste du att valet av solskydd och UV-filter påverkar din hud, hälsa och vår planet? Här tittar vi närmre på olika typer av UV-filter och hjälper dig att välja rätt.

 • Därför ska du välja ett naturligt och ekologiskt solskydd

  Att vistas i solen är viktigt för vårt välbefinnande, så länge vi gör det med måtta och använder solskydd. Naturliga och ekologiska solskydd med fysikaliska UV-filter reflekterar solens strålar likt en spegel. Det är ett effektivt sätt att skydda huden samtidigt som du slipper hormonstörande ämnen. Här får du veta mer.

 • Vad är maskne?

  Munskydd har för många blivit en del av vardagen och en del kan uppleva att det påverkar huden negativt. Här tipsar vi om hur du kan ta hand om huden om du har drabbats av maskne - utslag och plitor till följd av munskyddsanvändning.

 • Akne: Vad är sant och falskt + 8 hudvårdstips

  Akne, vardagligt kallat finnar, orsakas av inflammation i talgkörtlarna. Det är vanligt och ofarligt men kan vara besvärligt för den som är drabbad. Här reder vi ut vad som är sant och falskt om akne – och ger dig åtta hudvårdstips för en mer balanserad hud.

 • Hudterapeuten: Så tar du hand om huden i vinter

  Den kalla och torra vinterluften gör att vi behöver ta lite extra väl hand om huden under vintern. Det gör vi bäst inifrån och utifrån. Här berättar hudterapeuten Viktoria Annas från Hälsokosten i Uppsala hur.

 • Gör din egen massageolja – recept för torr hud

  En torr hud kräver sin olja. Den här oljeblandningen för torr hud kan användas både som kroppsolja och massageolja. Addera några droppar av valfri eterisk olja för härlig doft och stimulering av sinnena.

 • Skönhet inifrån med rätt vitaminer och mineraler

  Skönhet kommer inifrån och du blir vad du äter är välkända ordspråk. Vår livsstil påverkar i hög grad hur hår, hud och naglar mår. Här får du veta mer om några vitaminer och mineraler som bidrar till skönhet inifrån.