Det är en härlig tid vi har framför oss. Njut av solens strålar men glöm inte att skydda huden. Betakaroten ger huden en mer gyllenbrun hudton - samtidigt som den skyddar mot pigmenteringar och solskador.
Betakaroten är en antioxidant som finns rikligt i bland annat morötter, det är betakarotenet som ger moroten dess starkt orangea färg. I kroppen omvandlas betakaroten till A-vitamin, som bidrar till en frisk hud och minskar risken för solskador.
Det är framförallt betakarotenets förmåga att ge huden en solkysst hudton som gör antioxidanten så populär under vår- och sommarhalvåret. Under sommarsäsongen är det populärt att ta tillskott av betakaroten, då ämnet lagras i hudens fettlager och förstärker hudens bruna färg – framförallt i samband med solexponering.
En annan positiv effekt är att betakaroten dessutom bygger upp hudens egna skydd inifrån. Betakaroten hjälper nämligen kroppens hudceller att producera melanin som skyddar huden. Melanin gör huden mörkare för att skydda kroppen mot solen. Men tänk på att betakaroten är ett komplement och inte ett fullgott skydd mot solen, så använd alltid solskydd om du vistas i solen. Bränner du dig så ökar du risken för hudcancer samt att din hy åldras snabbare.
Betakaroten i mat
Förutom i morötter finns betakaroten i både ägg, mjölk och färgglada frukter och grönsaker. Men då det är svårt att komma upp i de volymer som behövs för att ge effekt på solbrännan så kan kosttillskott underlätta. Studier har visat att betakaroten helst ska intas tillsammans med mat som innehåller fett för att maximera upptaget. Bäst effekt av betakaroten får du om du börjar äta tillskott redan 3-4 veckor innan sommarsolen gör sin entré.
_____________________________________________________________________________________________
Källa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296758/