I Sverige beräknas två procent av befolkningen vara drabbad av glutenintolerans, även kallat celiaki. När tarmen blir inflammerad skadas tarmluddet som tar upp näring från maten vilket ofta leder till näringsbrist. Här får du veta mer om glutenintolerans och vilka vanliga näringsbrister som kan uppstå.
Glutenintolerans – eller celiaki – är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret reagerar på proteinet gluten som förekommer naturligt i spannmål som vete, korn och råg. Sjukdomen kan inte botas utan kräver en livslång kostbehandling där gluten utesluts.
Inflammation i tarmen
När en glutenintolerant person får i sig gluten reagerar immunförsvaret genom att skapa en inflammation i tunntarmens slemhinna. Inflammationen skadar tarmluddet som sitter på insidan av tunntarmen och har till uppgift att ta upp näringsämnen från maten. Vid glutenintolerans kan tarmluddet försvinna vilket kan leda till näringsbrister.
Vanliga symptom vid glutenintolerans
Symptomen vid glutenintolerans varierar från person till person och kan ibland vara diffusa, vanligen uppstår dock symptom i mag- och tarmkanalen. Här är exempel på vanliga symptom vid glutenintolerans:
- Diarré, gaser, förstoppning och andra besvär från mag- och tarmkanalen
- Kräkningar och illamående
- Trötthet och nedstämdhet
- Viktnedgång
- Näringsbrister
- Ledvärk
- Utslag i munnen, så kallad afte
- Blåsor på huden
- Svårt att få till en graviditet
Näringsbrister vid glutenintolerans
Det är vanligt att näringsbrister uppstår efter en tids inflammation i och med att det leder till ett försämrat näringsupptag. Det tar också tid för tarmen att läka trots en lyckad kostbehandling där gluten utesluts, det är därför av stor vikt att man som glutenintolerant äter en näringstät glutenfri kost. Äter man en ensidig kost som inte ersätter de näringsämnen som kroppen normalt får från spannmål riskerar man näringsbrister på grund av ensidig kost. Ta hjälp av en dietist för att säkerställa en näringsriktig glutenfri kost.
Vanliga näringsbrister vid glutenintolerans
Näringsbristerna vid glutenintolerans kan ibland vara svåra, ta hjälp från sjukvården för att ta reda på hur din näringsstatus ser ut. Vilka näringsbrister man får beror bland annat på tarmens status men också på vilken kost man äter. Lider man av näringsbrister under en längre tid riskerar man fler symptom och i värsta fall sjukdomar. Här är de vanligaste näringsbristerna:
- Vitamin B12
- Folsyra
- Vitamin B6
- Vitamin D
- Järn
- Magnesium
- Selen
Selen vid glutenintolerans
Selen är ett viktigt mineral som tillsammans med jod bidrar till sköldkörtelns normala funktion, immunsystemets funktion och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Vete tillsammans med paranötter, inälvsmat, kött, fisk och skaldjur är källor till selen, när man som glutenintolerant utesluter vete är det därför viktigt att man tillgodoser sitt selenintag på annat sätt.
Läs mer: Fler äter växtbaserat – med risk för selenbrist
Återställ näringsbalansen – 8 tips
- Uteslut gluten helt för att ge tarmen en chans att återhämta sig och näringsupptaget en chans att förbättras.
- Ät näringstät kost som inälvsmat (främst lever), ägg och viltkött.
- Ät minst 500 gram frukt och grönt per dag, gärna mer.
- Variera kolhydraterna, testa gärna nya sädesslag som quinoa, teff, amarant eller hirs.
- Läs en inspirerande kokbok med glutenfria recept.
- Komplettera kosten med kosttillskott vid behov. Välj kosttillskott av hög kvalitet och god biotillgänglighet i och med att tarmen redan har svårt att tillgodogöra sig näringsämnen. Den glutenfria selenjästen SelenoPrecise är ett selenpreparat med dokumenterad hög biotillgänglighet på 89 procent. Selenet liknar de selenförening vi får i oss via maten och har mer än 75 vetenskapliga studier bakom sig.
- Stötta matsmältningen med enzymer, det finns till exempel enzymtillskott som bryter ner gluten. Dessa ersätter dock inte en glutenfri kostbehandling vid intolerans. Glutenzym innehåller en patentskyddad blandning av enzymer vars huvudsakliga funktion är att bryta ner gluten, men den innehåller även enzymer som bryter ner mjölkprotein, protein, kolhydrater och fett.
- Ta hjälp! Om trots glutenfri och näringstät kost inte mår bra, ta hjälp från sjukvården eller en duktig näringsterapeut som kan hjälpa dig att komma tillrätta med kosten och eventuella näringsbrister.
Källor:
1177.se – Celiaki – glutenintolerans
Ekoappen.se – Glutenintolerant? Här är näringen du kan behöva extra av