Molkosan är en ren, koncentrerad mjölksyra som inte ska förväxlas med mjölksyrebakterier eftersom den inte innehåller några bakterier. Det är genom en unik framställningsprocess som Molkosan blir till mjölksyra av samma typ som naturligt förekommer i en välfungerande mage och tarm.
Först kan det vara viktigt att klarlägga en sak: mjölksyra har inget med mjölk att göra. I Nationalencyklopedin förklarar man namnet så här - "När bakterier av släktet Lactobacillus bryter ner mjölksocker, laktos, bildas både L- och D-mjölksyra. Det är sådana bakterier som gör att gammal mjölk surnar och som har gett mjölksyran dess namn.". Man kan alltså lugnt ta Molkosan, även om man till exempel skulle vara laktosintolerant eller mjölkproteinkänslig.
Molkosan = tillskott av mjölksyra
Vår mage ska processa allt vi äter och dricker vilket gör att magen är en viktig del till god hälsa. Vi har alla en unik tarmflora och den gynnas av mjölksyran som får våra goda bakterier att frodas. Detta i sin tur gynnar tarmmiljön. Att dricka Molkosan regelbundet bidrar därför till att ge mag-tarmfloran goda förutsättningar att spjälka det vi äter och dricker. Molkosan är livsmedelklassat, och doseras efter tycke och smak där ca 1 msk i ett glas vatten före varje måltid gör gott.
Gammal kunskap i ny tappning
Långt tillbaka i tiden fanns det egentligen bara ett sätt som våra förfäder kunde bevara mat på – man grävde ner maten i marken. Då startade en jäsningsprocess som konserverade maten. Men under jäsningen bildades även mjölksyra. När man sedan åt maten, fick man i sig denna mjölksyra, vilket var viktigt för matsmältningen.
Idag vet forskningen att mjölksyra är en naturligt del i vår normala tarmmiljö. Man vet också att den är viktig för de naturligt förekommande bakterierna, och att den kan bilda viktiga fettsyror.
Unikt för varje individ
Mjölksyra är en förutsättning för alla goda bakteriers tillväxt. Och detta är extra viktigt, eftersom varje individ har sin egen "profil" av goda tarmbakterier. Genom att mjölksyra är gynnsamt för alla goda bakterier, finns det alltså rik tillgång på just den bakteriemix som är gynnsammast för just dig.
Ekologisk och kalorifattig
Molkosan är en koncentrerad, prebiotisk dryck gjord på ekologisk vassla som är renad och mjölksyrejäst med hjälp av mjölksyrebakterien, Lactobacillus casei. Det är en uppfriskande, fettsnål och kalorifattig vassledryck som framställs av naturlig, mjölksyrad och koncentrerad ostvassla.
Balanserar pH-värdet och påverkar "suget"
Man har kunnat konstatera att den som tar Molkosan regelbundet får den effekten att kroppen blir pH basisk. Just basbildande dieter och dess positiva effekter för hälsan är ett brett forskningsområde just nu. Många menar också att en väl balanserad tarmflora bidrar till att minska sötsuget.
En sammanfattning om mjölksyratillskott och Molkosan
...ordet "mjölksyra" kommer ursprungligen från att bakterien Lactobacillus får gammal mjölk att surna. Lactobacillus är en av de viktigaste bakterierna i vår naturliga, friska tarmflora.
...mjölksyra har alltså inget med mjölk att göra alls, utan kan tas även
av laktosintoleranta och mjölkproteinkänsliga. Molkosan är dessutom kalorifattigt.
...de flitiga, naturligt förekommande bakterierna i vårt mag/tarmsystem producerar mjölksyra i tarmen.
...denna mjölksyra är en förutsättning för att den naturliga bakteriefloran, en välfungerande mage och för att vi ska kunna ta upp näringsämnen ur födan på bästa sätt.