Allt fler svenskar äter mer växtbaserat. Klimat, hälsa och etik är de vanligaste anledningarna till att man äter mindre – eller helt utesluter – kött. Ny brittisk studie visar att vegetarianer och veganer risker att få i sig för lite selen, anledningen är att marken där grödorna växer inte innehåller tillräckliga mängder.
Trenden att äta en mer växtbaserad kost blir allt tydligare i Sverige. Detta trots att antalet vegetarianer och veganer knappt har förändrats de senaste fem åren. Flexitarianerna, de som inte helt utesluter kött men har en vegetarisk kost som bas, är de som står för tillväxten. Andelen svenskar som äter vegetariskt två till sex gånger i veckan har på fem år ökat från 19 till 29 procent. Totalt äter 56 procent av svenskarna vegetariskt minst en dag i veckan.
Varför ska man äta vegetariskt?
Anledningarna till att äta en mer växtbaserad kost är många. En lägre klimat- och miljöpåverkan tillsammans med positiva hälsoeffekter är de två vanligaste anledningarna till att svenskarna äter mer grönt. Etiska skäl är en annan. Det är främst kvinnor och unga som driver övergången till mer vegetarisk mat.
Får man i sig allt man behöver?
Huruvida man får i sig de näringsämnen man behöver genom en vegetarisk eller vegansk kost beror på hur man äter. Järn och vitamin B12 är två näringsämnen som vegetarianer och veganer kan behöva komplettera sin kost med, detta då kött är en rik källa för dessa. En ny brittisk studie (1) visar att man även kan behöva ha koll på sina selenvärden.
Selen – för immunsystemets och sköldkörtelns funktion
Selen är ett viktigt mineral som tillsammans med jod bidrar till sköldkörtelns normala funktion, immunsystemets funktion och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Inälvsmat, kött, fisk och skaldjur är rika källor till selen men även paranötter och vete innehåller selen.
Studie visar att vegetarianer och veganer riskerar selenbrist
Den brittiska studien visade att särskilt vegetarianer och veganer bör vara extra uppmärksamma på sitt intag av selen. I studien övervakade man 62 kvinnor och deras selenintag, kvinnorna delades in i tre grupper; allätare, vegetarianer och veganer.
I Sverige är det rekommenderade dagliga referensintaget för kvinnor och flickor från 14 år 50 mikrogram. Referensintaget för selen är mängden som bedöms täcka kroppens behov.
Det genomsnittliga selenintaget bland de allätande kvinnorna i den brittiska studien var 41,9 mikrogram. För vegetarianerna var genomsnittsintaget 38,7 mikrogram och veganerna endast 24,7 mikrogram. Det genomsnittliga selenintaget bland kvinnorna som åt blandad kost var därmed för lågt och endast några få av kvinnorna nådde det faktiska referensintaget. Ingen av kvinnorna i den veganska gruppen hade nivåer nära det rekommenderade selenintaget.
Grödor är selenfattiga
Det kan vara en utmaning att få i sig tillräckligt med selen, inte minst om man är vegan. På grund av att europeisk jordbruksmark innehåller låga halter selen blir även grödornas halter lägre. Lantbrukare känner till problemet och tillsätter selen i djurfodret och vi får även i oss mineralen från fisk och skaldjur. Fiskintaget i Sverige är dock fortfarande betydligt lägre än myndigheternas rekommendationer.
Komplettera kosten med kosttillskott
En växtbaserad kost både hälsosamt och bra för miljön – men det kan vara lämpligt att komplettera kosten med extra selen om man äter en kost med lite eller inga animaliska livsmedel. SelenoPrecise från Pharma Nord innehåller en patenterad selenjäst med 88,7 procents biotillgänglighet. Effekten av SelenoPrecise är dokumenterad i flertalet studier.
Källor:
1. Low Intakes of Iodine and Selenium Amongst Vegan and Vegetarian Women Highlight a Potential Nutritional Vulnerability
Vegobarometern 2020
Lågt intag av selen bland vissa grupper av befolkningen