Bättre bakterieflora i tarmen, stabilare blodsocker och längre mättnadskänsla. Det kan den prebiotiska drycken Molkosan bidra med. Här får du veta mer.
Molkosan är en koncentrerad, prebiotisk dryck gjord på ekologisk vassla som är renad och mjölksyrejäst med hjälp av mjölksyrebakterien, Lactobacillus casei. Att dricka Molkosan regelbundet – gärna innan måltid - bidrar till att ge mag- och tarmfloran goda förutsättningar att kunna spjälka det vi äter och dricker.
• Bättre bakterieflora i tarmen
• Stabilare blodsocker
• Längre mättnadskänsla
• Mindre ”sug” efter mellanmål
De goda bakterierna
Vår mage ska processa allt vi äter och dricker vilket gör att magen är en viktig del i vårt välmående. Tarmfloran är central i detta, och den gynnas av mjölksyra, eftersom de goda bakterierna då trivs. Och det gäller alla naturligt förekommande bakterier, vilket är extra viktigt då varje människa har en unik tarmflora. Så den enkla slutsatsen är att ju gynnsammare miljö vi kan skapa för de goda bakterierna, desto bättre mår vi.
Påverkar även blodsocker och mättnadskänsla
Många livsmedel har en positiv effekt på kroppens blodsockernivå när vi ätit. Molkosan har i studier visat sig ha en stabiliserande effekt på blodsockret efter måltid. Samtidigt kunde man konstatera att när man tar Molkosan i samband med måltid så får man en förlängd mättnadskänsla och att ”suget” efter ett onödigt mellanmål minskar.
7 av 10 anser att Molkosan är effektivt
Över 4000 personer har ingått i olika konsumentundersökningar där man redovisat både när och hur man använder Molkosan, och hur man upplever effekten.
Vardagliga mag- och tarmbesvär är ofta en obalans i mag-tarmfloran. När man tar Molkosan hjälper man till med att balansera upp systemet. På så sätt kan man undvika besvär som är kopplade till detta, till exempel gaser, orolig mage eller förstoppning. Inom dessa områden uppger hela 7 av 10 konsumenter att Molkosan hjälper dem.
Gammal kunskap i modern form
Långt tillbaka i tiden fanns det egentligen bara ett sätt som våra förfäder kunde bevara mat på – man grävde ner maten i marken. Där startade en jäsningsprocess som gjorde att maten skyddades och kunde förvaras länge utan att förstöras. Under denna jäsningsprocess – som är en tidig form av konserveringsteknik - bildades även mjölksyra. När man sedan åt maten, fick man i sig denna mjölksyra.
Viktigt för tarmfloran
Idag vet forskningen att mjölksyra är en naturligt förekommande del i vår normala, fungerande tarmmiljö. Framförallt är den viktig för de goda bakterierna att den kan bilda viktiga fettsyror. Forskningen har visat att våra förfäder hade dubbelt så mycket goda bakterier i mag/tarmsystemet jämfört med vad vi har idag. Och det är viktigt för maghälsan.
Visste du att...
...ordet ”mjölksyra” kommer ursprungligen från att bakterien Lactobacillus får gammal mjölk att surna. Lactobacillus är en av de viktigaste bakterierna i vår naturliga, friska tarmflora.
...mjölksyra har alltså inget med mjölk att göra alls, utan kan tas även av laktosintoleranta och mjölkproteinkänsliga. Molkosan är dessutom kalorifattigt.
...de flitiga, naturligt förekommande bakterierna i vårt mag/tarmsystem producerar mjölksyra i tarmen.
...denna mjölksyra är en förutsättning för att den naturliga bakteriefloran, en välfungerande mage och för att vi ska kunna ta upp näringsämnen ur födan på bästa sätt.