• Fri frakt vid 299 kr
 • Leverans 1-3 dagar
 • Fri retur i butik
Vitaminer och mineraler – då kan du behöva extra
Hälsa

Vitaminer och mineraler – då kan du behöva extra

Behövs verkligen extra vitaminer och mineraler, räcker inte maten? Det är en vanlig fråga vi får. Det faktum att näringen i frukt och grönt har minskat över en femtioårsperiod samt våra kost- och livsstilsvanor gör att maten inte alltid räcker till. Här får du veta mer om varför du kan behöva ett tillskott med vitaminer och mineraler.  

Vi behöver näring för att må bra, kroppen behöver bland annat kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler för att fungera. Vitaminer och mineraler är inte energigivande näringsämnen likt kolhydrater, fett och protein – de behövs däremot för att olika funktioner i kroppen ska fungera, bland annat behövs olika B-vitaminer för att nedbrytningen och metabolismen av kolhydrater, fett och protein ska fungera.    

Nycklar till kroppens funktioner

Kroppen är en avancerad apparat med flera system och processer som ständigt samverkar, ofta utan att du märker det. Först när en process haltar kan du känna att något inte fungerar som det ska. Orsaken till att en process haltar kan vara näringsbrist, men kan även bero på andra faktorer. Vitaminer och mineraler kan liknas vid nycklar som behövs för att låsa upp olika funktioner i kroppen. 

Symptom vid näringsbrist

Brist på vitaminer och mineraler kan ge flera olika symptom beroende på vilket eller vilka näringsämnen man har brist på. Ibland är symptomen subtila – ibland är de mer tydliga. Att känna trötthet, ha ett nedsatt immunförsvar, ont i musklerna, hudproblem eller sömnproblem kan vara symptom.

Räcker inte maten?

Kosten är vår primära källa till näring och inget kosttillskott kan eller ska ersätta det, en balanserad kost och livsstil är alltid grunden till ett hälsosamt liv. Men ibland räcker inte kosten till – och då kan ett näringstillskott vara det du behöver. 

Frukt och grönsaker innehåller mindre näring

Amerikanska forskare har med hjälp av jordbruksdepartementets databas analyserat näringsinnehållet i 43 vanliga frukter och grönsaker mellan 1950 och 1999 med syfte att se hur näringsinnehållet ändrats under perioden. Sammanställningen, som publicerats i Journal of the American College of Nutrition visar en statistisk säker minskning av 6 av 13 näringsämnen. Protein, kalcium, järn, vitamin B2 och C-vitamin var de som visade upp minskade halter. (1)  

Äter inte så hälsosamt som vi tror

Den senaste undersökningen (2) av vuxnas matvanor i Sverige visar att endast 2 av 10 äter 500 gram frukt och grönt per dag – och det är endast 3 av 10 som äter fisk minst två gånger i veckan. Trots att matvanorna enligt undersökningen har blivit bättre så är de inte tillräckligt bra för att främja hälsan, varken på kort eller lång sikt.

Vegan eller vegetarian?

Att äta en växtbaserad kost kan göra gott för både din hälsa och planeten – men genom att utesluta animaliska livsmedel kan man gå miste på viktiga näringsämnen. Vi har tagit hjälp av Rebecca Hedström, näringsexpert och produktansvarig på Great Earth för att redan ut vilken näring man kan behöva extra av.

- För veganer är det extra viktigt att man säkerställer sitt intag av bland annat vitamin B12, järn, D-vitamin, zink, selen, jod och kalcium. Vitamin B12 finns bara i animaliska produkter och saknas helt i livsmedel från växtriket. Därför behöver veganer ta tillskott av vitamin B12. När det kommer till järn så är det är svårare för kroppen att ta upp järn i vegetarisk mat jämfört med järn i animaliska livsmedel, förklarar Rebecca Hedström.  

Great Earth har en produkt speciellt framtagen för veganer/vegetarianer som heter Multi Vegan. Den innehåller de näringsämnen som veganer kan ha svårt att få i sig via kosten, i doser som är anpassade efter deras behov, samt gurkmeja, enzymer som bidrar till matsmältningen och en ekologisk bär- och grönsaksblandning för extra näring.

Gravida har ett extra stort behov

En annan grupp som har ett ökat näringsbehov är gravida, därför är det bra att både se över kosten och vid behov komplettera med ett näringstillskott för gravida.

- Man ska vara försiktig med kosttillskott under graviditet och endast ta sådant som rekommenderas och är anpassat för gravida. Multi Gravid innehåller lättupptagliga former av vitaminer och mineraler och är anpassad efter gravida och ammande kvinnors speciella näringsbehov, berättar Rebecca Hedström.

Multi Gravid innehåller bland annat följande näringsämnen som är viktiga när man är gravid:

 • Folsyra – bidrar till vävnadstillväxt under graviditeten samt minskar risk för ryggmärgsbråck hos barnet. Det är viktigast fram till vecka 12, men är bra att ta under hela graviditeten och amning.
 • Järn – en graviditet kräver väldigt mycket järn och det är vanligt att gravida får järnbrist. Järn är viktigt för bildningen av röda blodkroppar och hemoglobin som sköter transporten av syre till kroppens celler, det är därför man blir trött av järnbrist. Produkten innehåller hela det rekommenderade dagsintaget av järn för gravida och ammande kvinnor.
 • D-vitamin – hjälper kroppen att ta upp kalcium som behövs för fostrets utveckling av skelett och tänder och är därför viktigt under graviditeten. Produkten innehåller vegansk D-vitamin från lav.
 • Vitamin B12 - behövs bland annat för att barnets nervsystem ska utvecklas normalt. Produkten innehåller metylkobalamin som är den mest lättupptagliga formen av B12. 

Vilka kosttillskott ska man ta?

Alla människor har olika behov, man kan göra olika typer av näringsanalyser för att ta reda på just sitt eget behov.

- För oss som bor i Sverige kan det vara bra att ta D-vitamintillskott under vinterhalvåret, eftersom vi får för lite sol under dessa mörka månader. Vilka vitaminer och mineraler man bör ta kan vara väldigt individuellt, det beror på livsstil, kostvanor och flera andra faktorer. En multivitamin kan vara bra att börja med för många, då de ofta innehåller de viktigaste vitaminerna och mineralerna som kroppen behöver, i lagom doser för att täcka basbehovet.


Källor:
1. Svd.se – frukt och grönt har vattnats ur
2. Livsmedelsverket.se – riksmaten vuxna 2010-11

Multi Vegan 60k
Kampanj för alla
Multi Vegan 60k

Great Earth

169 kr
199 kr
Multi Gravid 60k
Multi Gravid 60k

Great Earth

199 kr
Everyday 60t
Everyday 60t

Great Earth

199 kr
Multi Mineral 60t
Multi Mineral 60t

Great Earth

129 kr
Multi Vitamin 60t
Multi Vitamin 60t

Great Earth

199 kr

Liknande artiklar

 • Q10 och selen - 50 000 blodprover dokumenterar effekten

  Noggrant utformade och väl genomförda studier dokumenterar hur ett näringsämne absorberas i blodet och hur det fungerar i kroppen. Denna dokumentation är också en garanti för att konsumenter inte slösar bort sina pengar på verkningslösa produkter. Ett utmärkt exempel på en noggrant utformad och väl genomförd studie är den svenska KiSel-10-studien.

 • Ashwagandha vid sköldkörtelproblem

  Den vanligaste obalansen i sköldkörteln är en lätt underfunktion, en så kallad subklinisk hypotyreos. Ofarligt men jobbigt. Alla värden ligger inom det normala ändå känner du dig trött och seg. Ofta är det också svårt att hålla vikten. Inom Ayurveda, världens äldsta läkekonst, används ofta ashwagandha för att komma tillrätta med obalansen.

 • Vitamin B12: Vanliga symptom vid brist

  Vitamin B12 är viktigt för flera av kroppens funktioner, bland annat för blodbildning och energiproduktion. Det påverkar också hjärnan, nervsystemet och vår mentala hälsa. Här får du veta mer om vitaminet och vilka symptom som kan indikera på B12-brist.

 • Järnbrist – 9 vanliga tecken

  Brist på järn drabbar framförallt unga kvinnor, gravida, veganer, vegetarianer och hårt tränande personer. Några vanliga tecken på järnbrist är trötthet, orkeslöshet, yrsel och andfåddhet. Här får du veta mer om järnbrist och hur du kan tillgodose till behov.

 • 5 anledningar att äta D-vitamin

  Solen är vår viktigaste källa till D-vitamin, därutöver finns vitaminet i kött, fisk, ägg och berikade mejeriprodukter. Immunsystemet behöver vitaminet för att fungera, dessutom har man sett ett samband mellan låga nivåer av D-vitamin och symptom på depression. Här får du veta mer om varför det är så viktigt att tillgodose sitt behov av D-vitamin.

 • D-vitamin minskar akuta luftvägsinfektioner med 40 procent

  På vintern när solen står som lägst sjunker våra D-vitaminnivåer. Det är också då som luftvägsinfektioner och influensa sprider sig som bäst. Hos äldre som sällan kommer ut i solen kan dock D-vitaminnivån vara låg året runt.

 • Ashwagandha hjälper vid stress – det är bevisat

  Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom ayurvedisk medicin, med en dokumenterad användning i 4 000 år. Örten används framförallt vid trötthet, fysisk och mental svaghet, dåligt minne, bristande sexuell lust och hormonell obalans. Indikationsområden som vi idag vet förvärras av stress och förhöjd kortisolnivå.

 • Pycnogenol sätter fart på blodcirkulationen

  Efter 40 års forskning, 420 vetenskapliga publikationer och 160 kliniska studier vet vi att pycnogenol fungerar. Strandtallarna vars bark används för att utvinna pycnogenol växer i sydvästra Frankrike, där förhållanden är optimala för att skapa en av världens mest kraftfulla antioxidanter.

 • Blue Eye och omega-3 – perfekt kombo för ögonhälsa

  Med sitt breda innehåll för ögonens hälsa och synförmåga – särskilt för åldrade ögon – är Blue Eye kundernas favorit. Att kombinera Blue Eye med omega-3 kan förbättra effekten ytterligare. Här får du veta mer om vad som händer med synen när vi åldras, hur Blue Eye verkar och varför Blue Eye och omega-3 är en perfekt kombo.

 • Vitaminer och mineraler för immunsystems funktion

  Kroppens immunförsvar, även kallat immunsystem, är både avancerat och kompetent. Det skyddar oss mot bakterier, virus och andra främmande ämnen. För att immunsystemet ska fungera normalt behöver det få rätt förutsättningar. En hälsosam kost, motion och sömn är grundförutsättningar.

 • Artros: 4 tips för bättre livskvalitet

  Leder som värker och känns stela kan bero på artros. I Sverige uppskattas 7-800 000 personer vara drabbade. Med en aktiv och hälsosam livsstil kan man främja och bibehålla en god ledhälsa, lindra symptomen och förbättra livskvaliteten – här är 4 tips.

 • Curamin – utsedd till bästa ledprodukt 2021

  Sedan lanseringen i USA 2010 har Curamin belönats med drygt 30 utmärkelser – framröstade av terapeuter, journalister och användare. De två senaste utmärkelserna kom 2020 och 2021 när Curamin återigen utsågs till bästa ledprodukt och bästa kosttillskott. Till Sverige kom Curamin Forte i januari 2020 och är idag en av de mest använda ledprodukterna.

 • Dina muskler behöver magnesium – särskilt vid träning

  Magnesium är ett mineral som är involverat i fler än 300 enzymkontrollerade reaktioner. Det finns i alla kroppens celler och bidrar till normal energiomsättning och muskelfunktion. Därför är det ett bra mineral vid träning – det kan till och med påverka din prestation.

 • Magnesium – vanliga symptom på magnesiumbrist

  Magnesiumfattig kost och en stressig vardag är vanliga orsaker till att magnesiumbrist kan uppstå. Magnesium behövs för en normal muskelfunktion och energiomsättning och mineralet minskar även symptom som trötthet och utmattning. Därför kallas det för ett anti-stress-mineral. Här får du veta mer om magnesium och vilka symptom du ska vara uppmärksam på.

 • 3 vanliga frågor och svar om mjölksyrabakterier

  Det finns mycket man vill veta om dessa fantastiska bakterier som det forskas allt mer på. Förutom den direkta påverkan i magen så har forskare hittat samband mellan tarmfloran och psykisk ohälsa, hudproblem och immunförsvaret. Här är tre vanliga frågor och svar om mjölksyrabakterier.

 • Förstoppad på semestern? Så håller du igång magen

  Det finns få saker som kan störa en härlig semester som magproblem. Cirka 20 procent besväras av förstoppning – ännu fler under semestern. Om du upplever problem med illamående, uppsvälldhet och magknip så är du alltså långt ifrån ensam. Här är tips för att hålla igång semestermagen.

 • Urinvägsinfektion – så undviker du att drabbas

  Urinvägsinfektion orsakas av bakterier i urinröret och urinblåsan. För att motverka urinvägsinfektion vill vi helt enkelt skapa en miljö i urinblåsan där bakterierna inte trivs. Här är 9 helt naturliga tips.

 • Så bibehåller du vätske- och saltbalansen i sommar

  Sommaren ligger framför oss och varmare tider väntar. På sommaren fördubblas kroppens vätskebehov så var noga med att fylla på. Den bästa indikatorn på att vätskebalansen är som den ska är mängd och färg på urinen. Om du kissar ungefär var tredje till var fjärde timma och urinen är ljusgul, ja då dricker du lagom mycket.

 • Fakta om stress - olika typer och hur du kan hantera dem

  Genom att se på stress ur olika synvinklar kan man lättare förstå hur man själv kan hantera det man upplever och ser att man agerar efter, och som man behöver arbeta på. Vissa vill ha mer energi och andra vill på ett bättre sätt kunna planera sin prestation genom att förstå sig själva oavsett vad ditt mål är, så kan man genom att planera och tänka sig för vad man stoppar i munnen påverka sin prestation och energi. På samma sätt kan det påverka hur vi mår och hur lätt vi blir stressade.

 • Äppelcidervinäger – 6 anledningar till att använda det i vardagen

  Äppelcidervinäger har använts i över 5000 år för att lindra krämpor, rena kroppen och främja hälsan. Det finns böcker som beskriver hundratals användningsområden, somliga mer etablerade och välstuderade än andra. Men vad är rimligt att tro att äppelcidervinäger kan göra för dig? Häng med när vi kikar närmre på ett av världens mest beprövade husmorstips!

 • Klorofyll – grönt i gröna växter

  Klorofyll är ett naturligt ämne som gör växter, blad och alger gröna. Det är ett av de hetaste – och mest googlade – näringsämnena sedan det gjort succé på TikTok. Här får du veta mer om vad klorofyll är och hur du bäst får i dig klorofyll.

 • Omega-3 – livsnödvändigt fett – guide för att välja rätt

  Ett livsnödvändigt fett som kroppen inte själv kan tillverka. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA är bland annat viktigt för hjärtats, hjärnans och synens funktion. Här reder vi ut vad omega-3 är – och guidar dig till rätt sort utifrån dina behov.

 • Så fungerar matsmältningen – 5 tips för att stötta

  Det handlar inte bara om vad vi äter, utan även om vilken näring vi kan ta upp. Matsmältning påverkar hur magen mår men också vårt näringsupptag. Här får du lära dig mer om hur matsmältningen fungerar och hur du kan hjälpa den på traven.

 • Ballongmagen kan vara IBS – 9 tips för en lugnare mage

  Svullen mage kan vara ett tecken på IBS, liksom ont i magen och oregelbundna toalettbesök. 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av magproblem som kan kopplas till IBS. Här listar vi vanliga symptom och ger dig tips för en lugnare mage.

 • Glutenintolerans kan leda till näringsbrist – 7 vanliga brister

  I Sverige beräknas två procent av befolkningen vara drabbad av glutenintolerans, även kallat celiaki. När tarmen blir inflammerad skadas tarmluddet som tar upp näring från maten vilket ofta leder till näringsbrist. Här får du veta mer om glutenintolerans och vilka vanliga näringsbrister som kan uppstå.

 • Hälsoeffekter av bra hållning – därför ska du sträcka på dig

  En bra hållning är inte bara snyggt, det är också bra för ryggen och blodcirkulationen. Dessutom signalerar det självförtroende – och hälsofördelarna med att dra tillbaka axlarna och sträcka på sig är många. Här listar vi dom.

 • Trött och deppig på våren?

  Känner du inte den sprudlande glädje och energi som alla pratar om på våren? Du är inte ensam. Cirka 15 procent av befolkningen blir trötta och nedstämda när våren kommer. Omställningen till ljusare dagar rubbar nämligen vår biologiska klocka.

 • Varför ska du äta kollagen? Guide för att välja rätt

  Alla pratar om kollagen, men varför ska man äta det? Det är ett viktigt protein för flera av kroppens vävnader – inte minst huden och lederna. Här får du veta varför ett tillskott kan vara bra – och en guide för att välja rätt sort utifrån dina behov.

 • Vattenlösliga vitaminer – därför ska du välja Time Release

  Tänkt tanken att det inte är någon idé att äta vitaminer för att man kissar ut dom? Tänk om! Det faktum att vattenlösliga vitaminer inte lagras gör det ännu viktigare att tillföra dem regelbundet. En varierad kost och kosttillskott med Time Release är att rekommendera.

 • Yoga nidra – hitta lugnet och sov gott

  Upplever du stress, har svårt att sova eller vill förbättra din koncentrationsförmåga? Testa yoga nidra, en effektiv meditationsteknik för djup avslappning och återhämtning. Kroppen sover medan sinnet är vaket.

 • 4 av 10 har sömnproblem – tips för bättre sömn + vanliga myter

  Att inte kunna sova är ett vanligt problem, så många som 4 av 10 svenskar lider av sömnproblem enligt statistik från 2020. Kvinnor i större utsträckning än män. Här slår vi hål på fyra vanliga myter om sömn och ger 10 tips för att sova gott.

 • Vitaminer och mineraler som förbrukas vid stress

  Stress är en del av många människors vardag. Reaktionen kan uppstå till följd av fullspäckade scheman och tighta deadlines men också av oro och psykiska påfrestningar. Vid stress förbrukar kroppen en större mängd näringsämnen, här listar vi vitaminer och mineraler som du kan behöva extra av om du upplever stress över en längre tid.

 • B-vitaminer – stress och magproblem kan leda till brist

  Det finns åtta olika B-vitaminer och vi behöver dem alla för en rad olika funktioner i kroppen. Stress, magproblem och ensidig kost är några vanliga orsaker till brist. Här får du veta mer om alla fantastiska B-vitaminer.

 • Vinn över sötsuget – 10 tips för att lyckas

  Att äta mindre socker eller till och med att bli kvitt ett sockerberoende är ett vanligt löfte – vissa ger det varje år, andra efter varje helg. Kunskap och rätt förberedelser hjälper dig att lyckas när du väl har bestämt dig. Här är 10 tips för att lyckas.

 • 6 enkla rutiner för en hälsosam livsstil

  Ibland behöver det inte vara så svårt – eller ens jobbigt. Det är de små sakerna vi väljer att göra varje dag som lägger grunden för ett liv med hälsa. Med de här 6 enkla rutinerna får du en bra start i jakten på en hälsosam livsstil.

 • Studier visar: Lägre vikt och effektivare träning med ashwagandha

  Ashwagandha är framförallt känt för att vara en effektiv hjälp vid trötthet, oro, sömnbesvär och emotionell obalans – problem som orsakas av eller förvärras av stress. Men ashwagandha kan mycket mer än så.

 • I tarmen sitter 70 till 80 procent av immunförsvaret

  Vill du må bra och hålla dig frisk – satsa på en välmående tarm. 70 till 80 procent av ditt immunförsvar sitter nämligen i tarmen. Här får du veta mer.

 • Fler äter växtbaserat – med risk för selenbrist

  Allt fler svenskar äter mer växtbaserat. Klimat, hälsa och etik är de vanligaste anledningarna till att man äter mindre – eller helt utesluter – kött. Ny brittisk studie visar att vegetarianer och veganer risker att få i sig för lite selen.

 • Oxytocin – stärker dina relationer och minskar stress

  Oxytocin är ”kärlekshormonet” som ger dig starkare relationer, men studier visar att det gör så mycket mer än så. Det balanserar kroppens stressystem och frisättning av oxytocin minskar stresshormonet kortisol och bidrar till avslappning och en känsla av välbehag. Beröring är essentiellt – här är tips på hur du höjer frisättningen.

 • Ny studie visar: Mer selen i blodet är bra för dig

  En ny vetenskaplig genomgång av 13 vetenskapliga studier konstaterar att personer med höga halter selen i blodet har specifika hälsofördelar. Specifika enzymer i din kropp är beroende av mineralet. Här får du veta mer om vilka kroppsfunktioner selen behövs för.

 • Spirulina – naturens kraftfulla näringsbomb

  Den gör din smoothie grönare än grön och innehåller mer protein än nötkött. Det naturliga innehållet av järn och B12 gör det dessutom till ett bra näringstillskott för veganer och vegetarianer. Vi pratar om spirulina såklart – här får du veta mer om den fantastiska algen.

Powered by Jetshop

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Läs mer >