Det är vanligt och ofta ofarligt. Att ta gaser i magen kan dock skapa ett stort obehag hos den som drabbas. Uppblåsthet och magknip är vanliga symptom. Här får du lära dig mer om gaser i magen och hur rätt mjölksyrabakterier kan hjälpa.
Gaser i magen och tarmarna är oftast helt ofarligt men kan orsaka stort obehag. Man kan känna sig uppblåst, bullrig i magen, få magknip och ont i magen samt att man ofta pruttar och rapar. Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat och dryck.
De tre vanligaste orsakerna till gasbildning och uppblåst mage är:
1. Livsmedel som innehåller kolhydrater som är svåra för tarmen att bryta ner, som till exempel kål, lök och baljväxter
2. Att man äter för snabbt och tuggar dåligt, samt sväljer luft
3. Dålig matsmältning till följd av obalans i tarmfloran eller födoämnesallergi som till exempel laktos- och glutenintolerans.
Kliniska studier visar att rätt sorts mjölksyrabakterier kan göra underverk både för punkt ett och två. Ofta märks effekten redan inom 1–2 veckor och förstärks över tid.
Stor skillnad mellan bakterier
Men innan vi går in på hur och varför de kan hjälpa, är det viktigt att förstå att skillnaden mellan olika mjölksyrabakterier är stor. Inom varje art mjölksyrabakterier – finns det många hundra olika stammar, och alla är genetiskt olika och har därför olika egenskaper. De flesta gör faktiskt ingen eller väldigt lite nytta.
Det är därför som det är så viktigt att leta efter stammar som är kliniskt dokumenterade och att stammarna finns i rätt klinisk dos.
Det studierna visar är att rätt bakterier kan:
• Bidra till en sund bakteriebalans vilket förbättrar matsmältningen
• Bidra till en tätare tarm vilket minskar risken för ”läckande tarm”
• Försvåra för dåliga bakterier att få fäste vilket hjälper tarmen att hålla sig frisk
• Bryta ner svårsmälta kolhydrater och minska därigenom gasbildning
Alla gör inte nytta - tvärt om
Alla mjölksyrabakterier producerar mjölksyra, vilket är bra. Men där slutar likheterna mellan stammarna. Många mjölksyrabakterier spjälkar bara ett fåtal kolhydrater, medan andra bildar ämnen som stör tarmen och ökar gasbildningen som till exempel koldioxid, etanol eller ättiksyra.
Rätt bakterie kan göra underverk
De riktigt bra mjölksyrastammarna däremot kan göra underverk för magens välbefinnande, detta eftersom de spjälkar de flesta kolhydrater, vilket underlättar matsmältningen och minskar gasbildningen. Men dessutom bildar de viktiga näringsämnen som smörsyra och propionsyra. Ämnen som hjälper till att stärka tarmen och hålla den frisk.
Det enda sättet man kan veta om en bakterie gör nytta är upprepade, välgjorda studier. Det finns inga genvägar.
triGUT tarmbalans – utvecklad för en tarm i balans – ett resultat av 30 års forskning och 1200 publicerade studier.