Astaxin är ett kosttillskott som innehåller astaxanthin, ett färgstarkt pigment och en kraftfull antioxidant. AstaReal som tillverkar Astaxin är det första företaget i världen som kommersiellt producerar astaxanthin – och deras astaxanthin är även ledande inom forskningen. Här får du veta mer om antioxidanten astaxanthin.
Vad är astaxanthin?
Astaxanthin ingår i gruppen karotenoider, vilka är organiska fettlösliga vitaminer och färgämnen som förekommer naturligt i naturen. Det förekommer naturligt i alger – samt i djur som äter alger rika på astaxathin. Renframställt astaxanthin har en stark röd färg, vilket också visar sig hos de djur som äter astaxathin. Lax, krabba och hummer är exempel på fisk och skaldjur som får sin röda färg från just astaxanthin.
Hur fungerar astaxanthin i kroppen?
Rent strukturmässigt påminner astaxanthin om en fettsyra. Både astaxanthin och andra karotenoider absorberas tillsammans med fett i tarmen, därför är det bäst att inta astaxanthin i samband med mat som innehåller fett då ett lågt fettintag gör att absorptionen försämras avsevärt. Studier har visat att bästa upptag fås genom att ta astaxanthin tillsammans med livsmedel som är rika på omega-3, exempelvis fet fisk, valnötter, linfröolja och rapsolja.
Astaxanthin är en antioxidant som neutraliserar skadliga fria radikaler som kan orsaka oxidativ stress i kroppen. Flera studier har visat att astaxanthin har positiva hälsoeffekter, bland annat genom att förhindra oxidation av fettsyror.
AstaReals astaxanthin är världens mest studerade astaxanthin, med studier gjorda på bland annat hjärt- och kärlhälsa, ögontrötthet, hudvård, anti-aging, muskelprestanda, gastrisk hälsa och immunfunktion. Deras mål är att presentera studier som godkänns av EU som grund för hälsopåståenden.
Så odlas världens mest studerade astaxanthin
AstaReal är det första företaget i världen som kommersiellt producerar naturligt astaxanthin från mikroalger i en modern anläggning i Stockholms skärgård. På AstaReal producerar astaxanthin genom odling av mikroalgen Haematococcus pluvialis, den naturligt mest rika källan.
Processen börjar med att en frökultur odlas i ett laboratorium under sterila förhållanden och skalas sedan upp i bioreaktorer. I odlingsprocessen bildar algerna astaxanthin när de utsätts för näringsbrist. När algen stressas lagrar den in fett och producerar astaxanthin för att skydda DNA och cellerna mot oxidation och UV-strålning. När algerna har optimal densitet skördas, krossas och torkas biomassan. Algmjölet blandas sedan i en kapsel tillsammans med vitamin C och E. Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och till att reducera trötthet och utmattning. Vitaminerna skyddar också mot oxidativ stress.
Svenska pionjärer inom mikroalgodling
AstaReal grundades 1988 som en spin-off från Uppsala universitet av en grupp forskare med djup kunskap kring alger och produkter från alger. Företagets övergripande verksamhetsmål är att bidra till en bättre folkhälsa.
AstaReal ägs av det globalt verksamma japanska bolaget Fuji Chemical Industries.