• Fri frakt vid 199 kr
 • Leverans 1-3 dagar
 • Fri retur i butik
Omega-3 – livsnödvändigt fett – guide för att välja rätt
Hälsa

Omega-3 – livsnödvändigt fett – guide för att välja rätt

Ett livsnödvändigt fett som kroppen inte själv kan tillverka. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA är bland annat viktigt för hjärtats, hjärnans och synens funktion. Här reder vi ut vad omega-3 är – och guidar dig till rätt sort utifrån dina behov. 

De flesta har troligen hört talas om omega-3 och vet kanske att det är bra för hälsan. Men vad är det egentligen?
Omega-3-fettsyror är en samling fleromättade fettsyror där de mest kända är ALA, EPA och DHA. Det finns en rad olika omega-3 fettsyror med olika egenskaper, som en omega-3-familj. Omega-3 är så kallade essentiella fettsyror vilket innebär att vi måste tillföra dem utifrån, kroppen kan inte själv tillverka dem då vi saknar enzymer för detta. 

Fet fisk är en rik källa till omega-3, men man hittar även omega-3 i vegetabilier som valnötter, linfrön, chiafrön och rapsolja. Den form av omega-3 som finns i vegetabiliska källor måste omvandlas i kroppen till de längre fettsyrorna EPA och DHA som finns i fet fisk, vilket tyvärr inte sker så effektivt. Detta är anledningen till att just fiskolja har blivit den primära källan till omega-3 i kosttillskott. Tidigare kunde man som vegetarian eller vegan inte köpa omega-3 tillskott med DHA och EPA då det endast extraherades från fisk. För några år sedan upptäckte man dock att omega-3-fettsyrorna EPA och DHA även kan extraheras från specialodlade alger, vilket är glada nyheter för alla som efterfrågat ett veganskt alternativ till fiskolja. 

Vad är skillnaden mellan olika omega-3-fettsyror? 

ALA (alfa-linolensyra)

ALA är den så kallade moderfettsyran i omega-3-familjen och med det menas att den till viss del kan omvandlas till längre fettsyror i kroppen. Exempel på långa omega-3-fettsyror som kan bildas av ALA är DHA och EPA som också beskrivs nedan. ALA finns i vegetabilier som nötter och frön, rapsolja och mörkgröna grönsaker.

EPA (eikosapentaensyra)

EPA är en av de längre omega-3-fettsyrorna som är det första steget vid omvandling av ALA. EPA är en viktig fettsyra för hjärta och kärl då den har en blodförtunnande effekt genom att minska klibbigheten hos blodplättarna. Effekterna av EPA förstärks vid intag av DHA.

DHA (dokosahexaensyra)

DHA är den längsta omega-3-fettsyran och den som är svårast för kroppen att tillverka av ALA och EPA. DHA finns i hög koncentration i framför allt hjärnans gråsubstans och i ögats näthinna. DHA är också viktigt att äta som gravid då fostrets utveckling av hjärna, nervsystem och ögon är beroende av DHA. 

Hälsoeffekter av omega-3

Mycket forskning har gjorts på omega-3 och görs fortfarande då det finns mycket kvar att upptäcka. Omega-3 har i studier visat positiva effekter på hjärta och kärl, blodcirkulation, immunsystemet, hjärnans funktion, ledhälsa och kognitiv funktion. Det finns idag tre godkända hälsopåståenden för omega-3:

 • EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion
 • DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion
 • DHA bidrar till att bibehålla normal synförmåga

Elexir Pharma har omega-3-tillskott som passar alla och för att göra det enkelt att välja vilken som passar just dig följer här en guide.

Omega-3 Forte

Elexir Omega-3 Forte är ett tillskott med hög koncentration av omega-3, hela 70 procent av oljans fettsyror är omega-3-fettsyror. Fiskoljan kommer från ”anchoveta” som är ett samlingsnamn för anjovis, sillfiskar och makrill som fångas utmed Sydamerikas kust, främst Peru och Chile. Fisket sker endast i hållbara bestånd och är av högsta kvalitet. Omega-3 Forte är certifierad av ”Friend of the Sea” som är en organisation som certifierar produkter och tjänster i syfte att skydda den marina miljön. Certifieringen belönar hållbar produktion inom fiskerier, akvakultur, fiskbaserade livsmedel och omega-3 fiskolja.

Rekommenderat intag: 1–2 kapslar dagligen i samband med måltid.

Purefish

Purefish är ett omega-3 tillskott med norsk fiskolja utvunnen ur lax, sill, tobis och torsk från Arktiska havet. Fiskoljan i Purefish är i ren form vilket ger den en bred fettsyraprofil som inkluderar omega-3 i form av EPA, DHA och DPA, omega-6, omega-7 och omega-9.

Rekommenderat intag: 2–4 kapslar dagligen i samband med måltid.

Vegansk Omega-3

Elexir Vegansk Omega-3 baseras på omega-3 från alger och innehåller både EPA och DHA. Oljan kommer från algen Schizochytrium sp algae som är naturligt rik på omega-3. Dessa alger odlas i stora tankar och blir därför fria från toxiner och föroreningar. Varje kapsel innehåller 300 mg omega-3. Ett perfekt alternativ för dig som är vegan eller som av andra anledningar vill utesluta fisk i din kost.

Rekommenderat intag: 1–2 kapslar dagligen tillsammans med måltid.

Fina Fisken

Likt vuxna är det även viktigt för barn att få i sig omega-3. Fina Fisken är tuggkapslar fyllda med fiskolja som har en underbar smak av tuttifrutti. En kapsel innehåller hela 500 mg fiskolja som ger 182,5 mg omega-3. Fina Fisken kan så klart intas även av vuxna som exempelvis har svårt att svälja vanliga kapslar.

Rekommenderat intag för barn 3–11 år: 1 tuggkapsel per dag.
Rekommenderat intag för barn över 12 år samt vuxna: 2 tuggkapslar per dag.

Purefish Omega-3 180k
Purefish Omega-3 180k

Elexir Pharma

319 kr
Omega-3 Forte 1000mg 132k
Kompispris för medlemmar
Omega-3 Forte 1000mg 132k

Elexir Pharma

149 kr
199 kr
Vegansk Omega-3 120k
Vegansk Omega-3 120k

Elexir Pharma

399 kr
Fina Fisken 120t
Kompispris för medlemmar
Fina Fisken 120t

Elexir Pharma

179 kr
209 kr

Liknande artiklar

 • Hitta din plan B

  Livet blir sällan som vi tänkt oss. Saker händer som påverkar oss och skapar stress, både mentalt och fysiskt. Ett av alla de ämnen som kroppen förbrukar mycket av vid just stress är B-vitaminer. Så i perioder av livet när plan A inte riktigt fungerar som planerat, kan det vara en god idé att tillsätta B-vitamin, antingen i kosten eller som tillskott. Här förklarar vi varför.

 • Träna med magnesium

  Har du kommit igång med träningen än? Visste du att när vi tränar förbrukar vi massor av magnesium. Samtidigt får vi idag i oss mycket mindre magnesium via kosten än förr. Inte undra på att vi kroknar ibland.

 • Jod – lär dig mer om sköldkörtelns mineral

  Jod är ett mineral som finns i berggrunden, men halten varierar kraftigt mellan olika geografiska områden. Mineralet är viktigt för oss människor, särskilt för sköldkörtelns funktion och som skydd mot radioaktiv strålning. I Skandinavien tillsätts jod i bordssalt för att undvika brist som bland annat kan leda till struma.

 • Den stora lilla magskolan

  Alla som gillar hälsa märker att antalet kosttillskott för magen ökar. Antalet produkter speglar den forskning som pågår om magens betydelse för hälsa. Här kikar vi närmre på några av Holistics magprodukter.

 • L-Tyrosine och Thyrocsin för en fungerande sköldkörtel

  Sköldkörteln är ett litet men ack så viktigt organ. Körteln sitter på halsens framsida och producerar två huvudsakliga hormoner, tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som påverkar nästan alla kroppens funktioner. Tyroxin är till exempel det hormon som reglerar kroppens ämnesomsättning.

 • Världens mest väldokumenterade mjölksyrakomplex

  I vår tarm finns över 1000 olika bakteriestammar, de flesta är goda mjölksyrebakterier som tillsammans med våra matsmältningsenzym bryter ner och spjälkar maten vi äter. Men en del bakterier är onda och skapar obehag. Ju fler goda tarmbakterier det finns desto bättre fungerar din mage.

 • Så hittar du rätt magnesium

  Det älskade mineralet magnesium kommer i flera olika former och det är tyvärr inte så enkelt som att one size fits all. Dessutom kan du förse kroppen med magnesium på flera olika sätt, beroende på vad du gillar och vilket behov du har. Men hur väljer du egentligen rätt? Ja, läs vidare så guidar vi dig bland de vanligaste sorterna.

 • Betaglukaner för immunsystemet – detta visar studier

  Vårt fantastiska immunsystem arbetar nonstop för oss och tar hand om alla de bakterier och virus vi stöter på i vardagen. Och faktum är att naturliga ämnen kan hjälpa immunsystemet att jobba ännu bättre.

 • Kardiologer uppmärksammar studier med Q10

  Det hör inte till vanligheterna att kardiologiska vetenskapliga artiklar handlar om kosttillskott. Därför är det extra anmärkningsvärt att en ansedd vetenskaplig kardiologisk tidskrift nyligen publicerade en artikel om det vitaminliknande ämnet coenzym Q10. I flera av de publicerade studierna som omnämns i artikeln användes Pharma Nords biotillgängliga Q10-formula.

 • Q10 och selen - 50 000 blodprover dokumenterar effekten

  Noggrant utformade och väl genomförda studier dokumenterar hur ett näringsämne absorberas i blodet och hur det fungerar i kroppen. Denna dokumentation är också en garanti för att konsumenter inte slösar bort sina pengar på verkningslösa produkter. Ett utmärkt exempel på en noggrant utformad och väl genomförd studie är den svenska KiSel-10-studien.

 • Ashwagandha vid sköldkörtelproblem

  Den vanligaste obalansen i sköldkörteln är en lätt underfunktion, en så kallad subklinisk hypotyreos. Ofarligt men jobbigt. Alla värden ligger inom det normala ändå känner du dig trött och seg. Ofta är det också svårt att hålla vikten. Inom Ayurveda, världens äldsta läkekonst, används ofta ashwagandha för att komma tillrätta med obalansen.

 • Vitamin B12: Vanliga symptom vid brist

  Vitamin B12 är viktigt för flera av kroppens funktioner, bland annat för blodbildning och energiproduktion. Det påverkar också hjärnan, nervsystemet och vår mentala hälsa. Här får du veta mer om vitaminet och vilka symptom som kan indikera på B12-brist.

 • Järnbrist – 9 vanliga tecken

  Brist på järn drabbar framförallt unga kvinnor, gravida, veganer, vegetarianer och hårt tränande personer. Några vanliga tecken på järnbrist är trötthet, orkeslöshet, yrsel och andfåddhet. Här får du veta mer om järnbrist och hur du kan tillgodose till behov.

 • 5 anledningar att äta D-vitamin

  Solen är vår viktigaste källa till D-vitamin, därutöver finns vitaminet i kött, fisk, ägg och berikade mejeriprodukter. Immunsystemet behöver vitaminet för att fungera, dessutom har man sett ett samband mellan låga nivåer av D-vitamin och symptom på depression. Här får du veta mer om varför det är så viktigt att tillgodose sitt behov av D-vitamin.

 • D-vitamin minskar akuta luftvägsinfektioner med 40 procent

  På vintern när solen står som lägst sjunker våra D-vitaminnivåer. Det är också då som luftvägsinfektioner och influensa sprider sig som bäst. Hos äldre som sällan kommer ut i solen kan dock D-vitaminnivån vara låg året runt.

 • Ashwagandha hjälper vid stress – det är bevisat

  Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom ayurvedisk medicin, med en dokumenterad användning i 4 000 år. Örten används framförallt vid trötthet, fysisk och mental svaghet, dåligt minne, bristande sexuell lust och hormonell obalans. Indikationsområden som vi idag vet förvärras av stress och förhöjd kortisolnivå.

 • Pycnogenol sätter fart på blodcirkulationen

  Efter 40 års forskning, 420 vetenskapliga publikationer och 160 kliniska studier vet vi att pycnogenol fungerar. Strandtallarna vars bark används för att utvinna pycnogenol växer i sydvästra Frankrike, där förhållanden är optimala för att skapa en av världens mest kraftfulla antioxidanter.

 • Vitaminer och mineraler – då kan du behöva extra

  Behövs verkligen extra vitaminer och mineraler, räcker inte maten? Det är en vanlig fråga vi får. Det faktum att näringen i frukt och grönt har minskat över en femtioårsperiod samt våra kost- och livsstilsvanor gör att maten inte alltid räcker till. Här får du veta mer om varför du kan behöva ett tillskott med vitaminer och mineraler.

 • Blue Eye och omega-3 – perfekt kombo för ögonhälsa

  Med sitt breda innehåll för ögonens hälsa och synförmåga – särskilt för åldrade ögon – är Blue Eye kundernas favorit. Att kombinera Blue Eye med omega-3 kan förbättra effekten ytterligare. Här får du veta mer om vad som händer med synen när vi åldras, hur Blue Eye verkar och varför Blue Eye och omega-3 är en perfekt kombo.

 • Vitaminer och mineraler för immunsystems funktion

  Kroppens immunförsvar, även kallat immunsystem, är både avancerat och kompetent. Det skyddar oss mot bakterier, virus och andra främmande ämnen. För att immunsystemet ska fungera normalt behöver det få rätt förutsättningar. En hälsosam kost, motion och sömn är grundförutsättningar.

 • Artros: 4 tips för bättre livskvalitet

  Leder som värker och känns stela kan bero på artros. I Sverige uppskattas 7-800 000 personer vara drabbade. Med en aktiv och hälsosam livsstil kan man främja och bibehålla en god ledhälsa, lindra symptomen och förbättra livskvaliteten – här är 4 tips.

 • Curamin – utsedd till bästa ledprodukt 2021

  Sedan lanseringen i USA 2010 har Curamin belönats med drygt 30 utmärkelser – framröstade av terapeuter, journalister och användare. De två senaste utmärkelserna kom 2020 och 2021 när Curamin återigen utsågs till bästa ledprodukt och bästa kosttillskott. Till Sverige kom Curamin Forte i januari 2020 och är idag en av de mest använda ledprodukterna.

 • Dina muskler behöver magnesium – särskilt vid träning

  Magnesium är ett mineral som är involverat i fler än 300 enzymkontrollerade reaktioner. Det finns i alla kroppens celler och bidrar till normal energiomsättning och muskelfunktion. Därför är det ett bra mineral vid träning – det kan till och med påverka din prestation.

 • Magnesium – vanliga symptom på magnesiumbrist

  Magnesiumfattig kost och en stressig vardag är vanliga orsaker till att magnesiumbrist kan uppstå. Magnesium behövs för en normal muskelfunktion och energiomsättning och mineralet minskar även symptom som trötthet och utmattning. Därför kallas det för ett anti-stress-mineral. Här får du veta mer om magnesium och vilka symptom du ska vara uppmärksam på.

 • 3 vanliga frågor och svar om mjölksyrabakterier

  Det finns mycket man vill veta om dessa fantastiska bakterier som det forskas allt mer på. Förutom den direkta påverkan i magen så har forskare hittat samband mellan tarmfloran och psykisk ohälsa, hudproblem och immunförsvaret. Här är tre vanliga frågor och svar om mjölksyrabakterier.

 • Förstoppad på semestern? Så håller du igång magen

  Det finns få saker som kan störa en härlig semester som magproblem. Cirka 20 procent besväras av förstoppning – ännu fler under semestern. Om du upplever problem med illamående, uppsvälldhet och magknip så är du alltså långt ifrån ensam. Här är tips för att hålla igång semestermagen.

 • Urinvägsinfektion – så undviker du att drabbas

  Urinvägsinfektion orsakas av bakterier i urinröret och urinblåsan. För att motverka urinvägsinfektion vill vi helt enkelt skapa en miljö i urinblåsan där bakterierna inte trivs. Här är 9 helt naturliga tips.

 • Så bibehåller du vätske- och saltbalansen i sommar

  Sommaren ligger framför oss och varmare tider väntar. På sommaren fördubblas kroppens vätskebehov så var noga med att fylla på. Den bästa indikatorn på att vätskebalansen är som den ska är mängd och färg på urinen. Om du kissar ungefär var tredje till var fjärde timma och urinen är ljusgul, ja då dricker du lagom mycket.

 • Fakta om stress - olika typer och hur du kan hantera dem

  Genom att se på stress ur olika synvinklar kan man lättare förstå hur man själv kan hantera det man upplever och ser att man agerar efter, och som man behöver arbeta på. Vissa vill ha mer energi och andra vill på ett bättre sätt kunna planera sin prestation genom att förstå sig själva oavsett vad ditt mål är, så kan man genom att planera och tänka sig för vad man stoppar i munnen påverka sin prestation och energi. På samma sätt kan det påverka hur vi mår och hur lätt vi blir stressade.

 • Äppelcidervinäger – 6 anledningar till att använda det i vardagen

  Äppelcidervinäger har använts i över 5000 år för att lindra krämpor, rena kroppen och främja hälsan. Det finns böcker som beskriver hundratals användningsområden, somliga mer etablerade och välstuderade än andra. Men vad är rimligt att tro att äppelcidervinäger kan göra för dig? Häng med när vi kikar närmre på ett av världens mest beprövade husmorstips!

 • Klorofyll – grönt i gröna växter

  Klorofyll är ett naturligt ämne som gör växter, blad och alger gröna. Det är ett av de hetaste – och mest googlade – näringsämnena sedan det gjort succé på TikTok. Här får du veta mer om vad klorofyll är och hur du bäst får i dig klorofyll.

 • Omega-3 – livsnödvändigt fett – guide för att välja rätt

  Ett livsnödvändigt fett som kroppen inte själv kan tillverka. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA är bland annat viktigt för hjärtats, hjärnans och synens funktion. Här reder vi ut vad omega-3 är – och guidar dig till rätt sort utifrån dina behov.

 • Så fungerar matsmältningen – 5 tips för att stötta

  Det handlar inte bara om vad vi äter, utan även om vilken näring vi kan ta upp. Matsmältning påverkar hur magen mår men också vårt näringsupptag. Här får du lära dig mer om hur matsmältningen fungerar och hur du kan hjälpa den på traven.

 • Ballongmagen kan vara IBS – 9 tips för en lugnare mage

  Svullen mage kan vara ett tecken på IBS, liksom ont i magen och oregelbundna toalettbesök. 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av magproblem som kan kopplas till IBS. Här listar vi vanliga symptom och ger dig tips för en lugnare mage.

 • Glutenintolerans kan leda till näringsbrist – 7 vanliga brister

  I Sverige beräknas två procent av befolkningen vara drabbad av glutenintolerans, även kallat celiaki. När tarmen blir inflammerad skadas tarmluddet som tar upp näring från maten vilket ofta leder till näringsbrist. Här får du veta mer om glutenintolerans och vilka vanliga näringsbrister som kan uppstå.

 • Hälsoeffekter av bra hållning – därför ska du sträcka på dig

  En bra hållning är inte bara snyggt, det är också bra för ryggen och blodcirkulationen. Dessutom signalerar det självförtroende – och hälsofördelarna med att dra tillbaka axlarna och sträcka på sig är många. Här listar vi dom.

 • Trött och deppig på våren?

  Känner du inte den sprudlande glädje och energi som alla pratar om på våren? Du är inte ensam. Cirka 15 procent av befolkningen blir trötta och nedstämda när våren kommer. Omställningen till ljusare dagar rubbar nämligen vår biologiska klocka.

 • Varför ska du äta kollagen? Guide för att välja rätt

  Alla pratar om kollagen, men varför ska man äta det? Det är ett viktigt protein för flera av kroppens vävnader – inte minst huden och lederna. Här får du veta varför ett tillskott kan vara bra – och en guide för att välja rätt sort utifrån dina behov.

 • Vattenlösliga vitaminer – därför ska du välja Time Release

  Tänkt tanken att det inte är någon idé att äta vitaminer för att man kissar ut dom? Tänk om! Det faktum att vattenlösliga vitaminer inte lagras gör det ännu viktigare att tillföra dem regelbundet. En varierad kost och kosttillskott med Time Release är att rekommendera.

 • Yoga nidra – hitta lugnet och sov gott

  Upplever du stress, har svårt att sova eller vill förbättra din koncentrationsförmåga? Testa yoga nidra, en effektiv meditationsteknik för djup avslappning och återhämtning. Kroppen sover medan sinnet är vaket.

 • 4 av 10 har sömnproblem – tips för bättre sömn + vanliga myter

  Att inte kunna sova är ett vanligt problem, så många som 4 av 10 svenskar lider av sömnproblem enligt statistik från 2020. Kvinnor i större utsträckning än män. Här slår vi hål på fyra vanliga myter om sömn och ger 10 tips för att sova gott.

 • Vitaminer och mineraler som förbrukas vid stress

  Stress är en del av många människors vardag. Reaktionen kan uppstå till följd av fullspäckade scheman och tighta deadlines men också av oro och psykiska påfrestningar. Vid stress förbrukar kroppen en större mängd näringsämnen, här listar vi vitaminer och mineraler som du kan behöva extra av om du upplever stress över en längre tid.

 • B-vitaminer – stress och magproblem kan leda till brist

  Det finns åtta olika B-vitaminer och vi behöver dem alla för en rad olika funktioner i kroppen. Stress, magproblem och ensidig kost är några vanliga orsaker till brist. Här får du veta mer om alla fantastiska B-vitaminer.

 • Vinn över sötsuget – 10 tips för att lyckas

  Att äta mindre socker eller till och med att bli kvitt ett sockerberoende är ett vanligt löfte – vissa ger det varje år, andra efter varje helg. Kunskap och rätt förberedelser hjälper dig att lyckas när du väl har bestämt dig. Här är 10 tips för att lyckas.

 • 6 enkla rutiner för en hälsosam livsstil

  Ibland behöver det inte vara så svårt – eller ens jobbigt. Det är de små sakerna vi väljer att göra varje dag som lägger grunden för ett liv med hälsa. Med de här 6 enkla rutinerna får du en bra start i jakten på en hälsosam livsstil.

 • Studier visar: Lägre vikt och effektivare träning med ashwagandha

  Ashwagandha är framförallt känt för att vara en effektiv hjälp vid trötthet, oro, sömnbesvär och emotionell obalans – problem som orsakas av eller förvärras av stress. Men ashwagandha kan mycket mer än så.

 • I tarmen sitter 70 till 80 procent av immunförsvaret

  Vill du må bra och hålla dig frisk – satsa på en välmående tarm. 70 till 80 procent av ditt immunförsvar sitter nämligen i tarmen. Här får du veta mer.

 • Fler äter växtbaserat – med risk för selenbrist

  Allt fler svenskar äter mer växtbaserat. Klimat, hälsa och etik är de vanligaste anledningarna till att man äter mindre – eller helt utesluter – kött. Ny brittisk studie visar att vegetarianer och veganer risker att få i sig för lite selen.

 • Oxytocin – stärker dina relationer och minskar stress

  Oxytocin är ”kärlekshormonet” som ger dig starkare relationer, men studier visar att det gör så mycket mer än så. Det balanserar kroppens stressystem och frisättning av oxytocin minskar stresshormonet kortisol och bidrar till avslappning och en känsla av välbehag. Beröring är essentiellt – här är tips på hur du höjer frisättningen.

 • Ny studie visar: Mer selen i blodet är bra för dig

  En ny vetenskaplig genomgång av 13 vetenskapliga studier konstaterar att personer med höga halter selen i blodet har specifika hälsofördelar. Specifika enzymer i din kropp är beroende av mineralet. Här får du veta mer om vilka kroppsfunktioner selen behövs för.

 • Spirulina – naturens kraftfulla näringsbomb

  Den gör din smoothie grönare än grön och innehåller mer protein än nötkött. Det naturliga innehållet av järn och B12 gör det dessutom till ett bra näringstillskott för veganer och vegetarianer. Vi pratar om spirulina såklart – här får du veta mer om den fantastiska algen.

Powered by Jetshop

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Läs mer >