Vad innebär det att äta enligt Nose-to-Tail-diet? Att äta Nose-to-Tail innebär att du använder hela djuret och inte bara prisade snitt som kycklingbröst. Detta innebär att du äter de läckra organen, fettet och även de lite mindre populära snitten.
Att bara äta utskurna delar från djur är en ny kosttrend – faktum är att våra förfäder åt enligt Nose-to-Tail-dieten innan man kunde köpa mat i mataffärer.
Det sägs att den amerikanska och kanadensiska ursprungsbefolkningen var särskilt stora brukare av Nose-to-Tail-dieten. Forskaren Weston A. Price gjorde följande observation av ursrungsbefolkningen som lever i norra kanadensiska Klippiga bergen:
"Jag fann att indianerna lade stor vikt vid att äta av djurens organ, inklusive delar av matsmältningskanalen. Mycket av muskelköttet från djuren matades till hundarna. Skelettresterna fanns som högar av fint trasiga benspån eller splitter som har spruckits upp för att få ut så mycket som möjligt av benmärgen och de näringsmässiga egenskaperna hos benen.”
Weston A. Price upptäckte att traditionella kulturer som åt hela djuret och som inte åt bearbetad mat var mer förskonade från några av civilisationens så kallade välfärdssjukdomar.
- Mindre matsvinn
- Ger maximerad näring
- Respekterar källorna till vår mat
Motsvarande stöttar motsvarande
Organköttet i en Nose-to-Tail-diet innehåller mycket specifika föreningar som positivt påverkar motsvarande organ i våra egna kroppar.
Nötköttshjärnan ger flera nyupptäckta näringsämnen som fosfatidylserin och sfingomyelin, hjärncellsaktivatorer, hjärnhärledd neurotrofisk faktor och olika andra hjärnförstärkande peptider.
Biffnjure innehåller sällsynta aminosyror som kan göra det lättare för våra egna njurar att göra sitt jobb.
Nötköttshjärta erbjuder ett överflöd av B-vitaminer som har en hjärtskyddande effekt. Intag av dessa B-vitaminer stöder hälsosamt blodtryck och kolesterolnivåer, som båda är nycklar till hjärthälsa.
Hepcidin som är en peptid som finns i nötlever hjälper kroppen att absorbera och bearbeta järn samtidigt som det erbjuder antibakteriella egenskaper. Tillsammans hämmar dessa faktorer patogeners förmåga att anpassa sig till våra immunförsvar. Det motverkar också bakteriella infektioner.
Energiskapande
Njurarna, levern, hjärtat och mjälten är laddade med hemjärn. Detta är järn i sin mest biotillgängliga form, vilket innebär att det lätt absorberas och används av kroppen. Järnbrist är ofta grundorsaken till kronisk trötthet och låg energi. Att äta enligt Nose-to-Tail kan vända järnbrist och återställa dina energinivåer. Organkött är även en fantastisk källa till coenzym Q10, CoQ10, som har visat sig öka energinivåerna.
Balanserar upp aminosyrorna
Vanligt kött innehåller väldigt många essentiella aminosyror och särskilt en som heter metionin som kan höja homocysteinnivåerna. Homocysteinbrist har associerats med hjärtsjukdomar. Ett annat exempel på naturens visdom är aminosyran glycin som finns i bindväv och som är skyddande mot metioninobalans.
Organkött är laddat med vitamin B6, vitamin B12, kolin, folat och betain som stödjer din kropps förmåga att bryta ner homocystein. Och ett av de bästa sätten att få i sig mer av aminosyran glycin är från benbuljong som många brukar använda som sitt första tillskott i en Nose-to-Tail-diet.
Mindre matsvinn
Nästan en tredjedel av all mat vi producerar slängs innan den äts. Det är inte bara näringsämnena som går till spillo, utan även vatten och fossila bränslen som går till deras produktion.
På Hälsokosten erbjuder vi Nose-to-Tail-kosttillskott från varumärken som Great Essentials, Nyttoteket, Nordic Kings, Nutrivore & Dense Nutrition.