Klorofyll är ett naturligt ämne som gör växter, blad och alger gröna. Det är ett av de hetaste – och mest googlade – näringsämnena sedan det gjort succé på TikTok. Här får du veta mer om vad klorofyll är och hur du bäst får i dig klorofyll.
Vad är klorofyll?
Gröna växter får sin färg från klorofyll som är ett kraftfullt grönt, naturligt pigment. Vill man få i sig klorofyll genom kosten är det därför mörkt gröna blad, grönsaker och alger man ska sikta in sig på. Klorofyll spelar en avgörande roll i växters fotosyntes då kolhydrater och syre bildas från koldioxid, vatten och ljusenergi.
Det finns flera varianter av klorofyll, typ a och b hittar man framförallt hos gröna växter medan typ c återfinns i till exempel brunalger och typ d hos rödalger. Klorofyll förekommer även bland speciella bakterier som har fotosyntespigment, bakterieklorofyll.
Klorofyll brukar liknas vid växtens blod i och med att dess struktur är mycket lik blodets hemoglobin, skillnaden är att vi människor bildar hemoglobin med hjälp av järn medan klorofyll istället innehåller magnesium.
Naturliga källor till klorofyll
Vill man få i sig klorofyll är det gröna blad, grönsaker och alger man ska äta, ju grönare desto bättre. Den gröna algen chlorella är det livsmedel som naturligt innehåller mest klorofyll i världen. Andra rika källor till klorofyll är spirulina, vetegräs, korngräs, grönkål och spenat. Nu på våren när det är säsong för brännässlor är även det en rik källa till klorofyll.
Chlorella
Chlorella är en av naturens mest näringsrika växter, den gröna algen är också det livsmedel som innehåller mest klorofyll. Förutom klorofyll innehåller chlorella mängder med vitaminer, mineraler och enzymer – och har en fantastisk proteinhalt på hela 58-60 procent protein. Chlorellapulver blandas ofta i gröna smoothies och juicer, gillar man inte den gröna algsmaken kan chlorellatabletter vara ett alternativ.
Spirulina
Spirulina kallas ofta för naturens multivitamin eftersom den innehåller ett brett spektrum av vitaminer och mineraler. Den blågröna algen får sin vackra färg tack vare innehållet av klorofyll och fykocyanin. Även spirulina är mycket proteinrikt, proteinhalten når cirka 65 procent. Spirulinapulver blandas ofta i gröna smoothies och juicer, gillar man inte den gröna algsmaken kan spirulinatabletter vara ett alternativ.
Vetegräs
Vetegräs görs av den lummiga delen av veteplantan. Gräset innehåller nästan alla näringsämnen du behöver få i dig dagligen, bland annat enzymer, vitaminer, mineraler, karotinoider, klorofyll och många andra antioxidanter. Vetegräs innehåller även protein, proteinet innehåller 19 av 22 aminosyror, inklusive alla essentiella som kroppen inte själv kan bilda.
Korngräs
Korn har använts av människor i tusentals år, men för inte allt för längesedan upptäckte man att den lummiga unga plantan har ett fantastiskt näringsinnehåll – och är dessutom glutenfri. Korngräs innehåller rikligt med klorofyll, vitaminer och mineraler. Det är också proteinrikt – och innehåller 18 av 22 aminosyror, inklusive alla essentiella som kroppen inte själv kan bilda.