Vårt fantastiska immunsystem arbetar nonstop för oss och tar hand om alla de bakterier och virus vi stöter på i vardagen. Och faktum är att naturliga ämnen kan hjälpa immunsystemet att jobba ännu bättre.
Det immunförsvar som vi har med oss från födseln – det icke-specifika immunförsvaret – är det som ska skydda oss mot sådant vi inte vill ha i kroppen. I det ingår till exempel neutrofiler som är en typ av vita blodkroppar som har till uppgift att äta och döda bland annat virus. När dessa jobbar som bäst får vi ett starkt försvar mot virusangrepp.
Dessa celler kan faktiskt arbeta ännu bättre med hjälp av ett ämne, 1,3/1,6-betaglukan, som återfinns på helt vanlig jäst. Det som händer är att 1,3/1,6-betaglukan binder till neutrofiler, vilket gör det lättare för dem att detektera och oskadliggöra virus. Hur bra som helst. Ett exempel på en sådan betaglukan är det patenterade och glutenfria ämnet Wellmune®, som kan användas i till exempel kosttillskott.
Nyttan med betaglukaner
Det finns spännande studier på betaglukaner och dess nytta för kroppen. En av dem visar att de som under en förkylningssäsong fick en daglig dos av 1,3/1,6-betaglukan inte hade några sjukdagar [1], jämfört med kontrollgruppen. Ytterligare en studie pekar på att tillskott av samma betaglukan till barn mellan ett och fyra år resulterade i färre luftvägsinfektioner [2]. En annan studie fann att förekomsten av övre luftvägsinfektioner minskade hos maratonlöpare som dagligen intagit 1,3/1,6-betaglukan.[3]
Vitaminer och mineraler i virustider
Det finns mängder med forskning på olika vitaminer och mineraler och dess betydelse för immunsystemet. Underlaget är så stort att det finns av myndigheterna godkända hälsopåståenden som säger att de bidrar till immunsystemets normala funktion. Bland dessa vitaminer och mineraler märks till exempel zink, vitamin C och selen och inte minst vitamin D. D-vitamin kallas ibland solskensvitamin, då just solens strålar (under sommarhalvåret) gör att våra kroppar kan bilda D-vitamin. D-vitaminbrist är vanligt i alla åldersgrupper, men kanske extra vanligt bland de äldre där man räknar med att en så stor andel som 90% har för låga nivåer av vitamin D [4], vilket gör att det är en god idé att fylla på nivåerna, inte minst under vinterhalvåret.
_____________________________________________________________________________________________
Källor:
[1] Feldman S. (2009). Randomized Phase II Clinical Trials of Wellmune WGP® for Immune Support During Cold and Flu Season The Journal of Applied Research. 9:20-42
[2] Meng F. (2016). Baker’s Yeast Beta-Glucan Decreases Episodes of Common Childhood Illness in 1 to 4 Year Old Children during Cold Season in China. J Nutr Food Sci. 6:4.
[3] McFarlin BK. (2013). Baker’s Yeast Beta Glucan Supplementation Increases Salivary IgA and Decreases Cold/Flu Symptomatic Days After Intense Exercise Journal of Dietary Supplements, 10(3), 171–183.
[4] Ruxton C.H.S., Derbyshire E. & Toribio-Mateas M. (2015) Role of fatty acids and micronutrients in healthy ageing: a systematic review of randomised controlled trials set in the context of European dietary surveys of older adults. J Hum Nutr Diet. (At beginning of discussion section)