Den gör din smoothie grönare än grön och innehåller mer protein än nötkött. Det naturliga innehållet av järn och B12 gör det dessutom till ett bra näringstillskott för veganer och vegetarianer. Vi pratar om spirulina såklart – här får du veta mer om den fantastiska algen.
Spirulina är en blågrön mikroalg som har levt på jorden i flera miljarder år, faktum är att den är en av de äldsta livsformerna på jorden. Den lever av vatten och solljus som också ger den ett fantastiskt näringsinnehåll. Spirulina kan växa i så väl sötvatten som hav men den spirulina man äter idag är odlad, ofta i sötvattendammar, för att man vill ha en ren spirulinaalg utan de föroreningar som hav och sjöar innehåller.
Vad innehåller spirulina?
Spirulina kallas ofta för naturens multivitamin eftersom den innehåller ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Det är en riktig näringsbomb helt enkelt. Förutom vitaminer och mineraler, bland annat järn och B12 som gör spirulina till ett populärt näringstillskott för vegetarianer och veganer så innehåller spirulina också mycket protein. Proteinhalten är cirka 65 procent – vilket gör att spirulina innehåller mer protein än till exempel nötkött.
Klorofyll och fykocyanin är två andra näringsämnen man hittar i spirulina. Båda bidrar till algens kraftfulla färg. Fykocyanin är ett proteinkomplex och blågrönt pigment medan klorofyll är ett grönt pigment som behövs för växtens fotosyntes. Båda har kraftfulla antioxidativa egenskaper och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress.
På grund av algens näringstäthet har Nasas astronauter använt spirulina under rymdfärder.
Så använder du spirulina
Spirulina är kanske vanligast som smoothieingrediens – men med lite fantasi kan man använda spirulina på så många fler sätt. Här är några förslag:
- I rawfoodbollarna
- I en kopp med te
- I frukostgröten
- I ingefärashoten
- I salladsdressingen eller peston
- I grönsakssoppan
Gillar inte smaken?
Spirulina har en speciell smak som påminner om sjögräs. Tycker man inte att algen är en smaksensation i sig kan man balansera smaken med söt-syrliga frukter och bär. Ananas, mango, passionsfrukt, citron, apelsin och havtorn är perfekt att ha tillsammans med spirulina – deras orangegula färger ger också smoothien eller juicen en härligt grön färg. Ingefära är också bra när det kommer till att bryta av spirulinasmaken.
Recept: Grön smoothie med spirulina och passionsfrukt
Vad är blå spirulina?
Det finns flera sorters spirulina, den vanligaste är Spirulina platensis. Det finns även blå spirulina – och det är ett rent fykocyaninextrakt utvunnit från spirulinaalgen. Det blå spirulinaextraktet innehåller ett komplett spektrum av aminosyror och den någorlunda neutrala smaken gör blå spirulina populärt att använda i både matlagning och bakning.
Källa:
Holistic