Det handlar inte bara om vad vi äter, utan även om vilken näring vi kan ta upp. Matsmältning påverkar hur magen mår men också vårt näringsupptag. Här får du lära dig mer om hur matsmältningen fungerar och hur du kan hjälpa den på traven.
Maten vi äter behöver brytas ner för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen som den innehåller. Det kallas för matsmältning – den börjar redan i munnen när vi tuggar maten och salivens enzymer påbörjar nedbrytningen och pågår ända till dess att maten vi ätit når ändtarmsöppningen. Flera olika organ och körtlar är involverade när maten smälts eller spjälkas. Under matsmältningen färdas maten genom:
- munnen
- svalget
- matstrupen
- magsäcken
- tunntarmen
- tjocktarmen
- ändtarmen
Under matsmältningen hjälper spottkörtlarna, levern, ballblåsan, gallgångarna och bukspottskörtlarna till att smälta maten.
Magsäckens magsaft bryter ner maten
När maten har tuggats och blandats med enzymrik saliv färdas den genom svalget och matstrupen till magsäcken. I magsäcken knådas maten av magsäckens glatta muskulatur som växlande dras samman och slappnar av. Slemhinnorna i magsäcken utsöndrar en mycket sur magsaft rik på saltsyra. Magsaften förstör de flesta bakterier som följt med maten, innehåller enzymer som behövs för att maten ska kunna brytas ner ytterligare och för att bland annat vitamin B12 ska kunna tas upp av kroppen.
I tunntarmen sker största näringsupptaget
När maten lämnar magsäcken når den tunntarmen där nedbrytningen fortsätter med hjälp av ämnen som bildats i levern, gallblåsan och bukspottskörteln.
I tunntarmen tas även vatten och näringsämnen upp. Tunntarmens insida är täckt av en kraftigt veckad slemhinna, på den finns små utskott som kallas tarmludd med tarmceller som tar upp näring. Slemhinnan i tunntarmen suger upp socker, fett, vitaminer, salter och aminosyror. Dessa ämnen transporteras sedan till levern där de antingen används för att bilda olika ämnen eller lagras. Det är viktigt att transporten genom tunntarmen tar tid så att näringen hinner absorberas ordentligt.
Tjocktarmens bakterier
Det som återstår av maten transporteras därefter vidare till tjocktarmen där ytterligare vatten och salter absorberas – och tarmens bakterier hjälper till att bryta ner det som enzymer tidigare inte brutit ned. Tarmbakterierna utgör även en del av vårt immunförsvar och hjälper oss att bilda K-vitamin. Efter att ha passerat tjocktarmen väntar ändtarmen där maten tillslut lämnar kroppen i form av avföring.
Symptom på matsmältningsbesvär
Det finns många anledningar till att matsmältningsbesvär uppstår, tarmens hälsa och funktion påverkas bland annat av kostvanor, näringsbrister, födoämnesintoleranser och stress. Detta kan i sin tur leda till saltsyrabrist, obalanserad tarmflora, inflammation i tarmen och en skadad tarmslemhinna. Vanliga symptom på att matsmältningen inte fungerar är:
- Gaser
- Uppblåsthet
- Ont i magen
- Illamående och övermättnadskänsla
- Halsbränna
- Diarré eller förstoppning
- Osmält mat i avföringen
- Ändtarmsproblem
Stötta matsmältningen – 5 tips
- Uteslut livsmedel som du inte tål, det är en påfrestning för tarmen att hantera dem.
- Drick ett glas med citronvatten eller ta en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten innan maten, det stimulerar magsyran som stärker matsmältningen.
- Ät i lugn och ro och tugga maten ordentligt, minst 30 gånger per tugga.
- Drick små klunkar med vatten mellan tuggorna, gärna varmt. Det anses inom ayurvedan vara bättre för matsmältningen.
- Stötta matsmältningen med matsmältningsenzymer som hjälper till att spjälka maten, dessa intas i samband med måltiderna.
Matsmältningsenzymer – guide för att välja rätt
Det finns olika sorters matsmältningsenzymer som passar vid olika behov, här är vår guide för att välja rätt:
Gazless innehåller enzymet alfa galaktosidas som bidrar till att bryta ner och underlätta upptaget av mer svårtacklade kolhydrater så som grönsaker, frukt, spannmål och baljväxter. När dessa kolhydrater inte bryts ner ordentligt bildas gaser och magen kan kännas svullen.
Glutenenzym innehåller en patentskyddad blandning av enzymer vars huvudsakliga funktion är att bryta ner gluten. Enzymerna spjälkar även mjölkprotein, protein, kolhydrater och fett. Ett bra alternativ till dig som ibland reagerar på gluten och mjölk.
Laktozym innehåller enzymerna laktas och proteas som förbättrar nedbrytningen av laktos (mjölksocker) och mjölkprotein. Ett bra alternativ för dig som ibland reagerar på mjölkprodukter.
Ergozyme innehåller enzymer, mjölksyrebakterier, örter och aloe vera. Ett brett matsmältningsstöd där matsmältningsenzymerna bryter ner kolhydrater, fett och protein och underlättar näringsupptaget. Ett bra alternativ för dig som generellt vill stötta matsmältningen.
Måltidsenzym innehåller en bred blandning av vegetabiliska matsmältningsenzymer som bryter ner kolhydrater, fett och protein och underlättar näringsupptaget. Ett bra alternativ för dig som generellt vill stötta matsmältningen.