Sommar, lediga dagar, värme, sovmorgon, grillkvällar, picknick och resor till när och fjärran. Så ser semestern ut för många. Det är en härlig tid, men också en tid som kan ställa till det för magen, i och med rubbade matrutiner, plus att vi kanske äter mer och oftare än vad vi brukar göra. Men självklart kan du njuta av sommarens alla smaker, festligheter och tillfällen. Här är det du behöver veta för att kunna stötta din mage genom hela härliga sommaren.
Var rädd om magsyran
Sätter du automatiskt ett likhetstecken mellan magsyra och obehag som sura uppstötningar och halsbränna? Det är inte så konstigt, men faktum är att magsyran, eller saltsyran, är helt nödvändig för såväl vår matsmältning som för vår hälsa i stort. Och tvärtemot vad många tror så kan brist på saltsyra i magen orsaka just problem som sura uppstötningar och halsbränna. Men varför är saltsyran så viktig? Förutom att ha en betydande roll i vår matsmältning så är den också viktig för att skydda oss mot infektioner, för att behålla balansen i tarmfloran och för att vi inte ska reagera allergiskt mot den föda vi äter.
Har vi däremot för lite saltsyra får kroppen svårt att bryta ner protein, magen blir orolig, gasig och uppblåst, samtidigt som man kan få försämrad aptit och kroppen får svårare att ta upp näringen i maten som vi äter. Lider man av kroniska sjukdomar, långsam ämnesomsättning, har nedsatt funktion i binjurar eller sköldkörtel, har olika näringsbrister eller har nått en hög ålder löper man större risk för att få brist på saltsyra. Det beror på att det är en krävande process för kroppen att producera saltsyra då det går åt såväl mycket energi som tillgång till olika näringsämnen.
Enzymer som gör jobbet
Enzymer är ämnen som är katalysatorer till massor av processer i kroppen. Kroppen bildar själv en mängd olika enzymer, var och en med sin speciella uppgift, till exempel att bryta ner den mat som vi äter. Våra matsmältningsenzymer kan ses som små saxar som klipper sönder maten vi äter i små små delar, för att kroppen ska kunna ta upp näring och energi. Och enzymerna börjar jobba redan i munnen och fortsätter sedan genom hela matsmältningssystemet.
En vanlig orsak till att magen säger ifrån är stress, helt enkelt för att kroppen prioriterar ner matsmältningen när vi utsätts för stress. I och med det prioriteras också kroppens tillverkning av egna enzymer ned och du kan uppleva orolig och uppblåst mage. I perioder när du är mycket på språng eller stressar kan det därför vara en bra idé att tillsätta lite extra matsmältningsenzymer som stöttar matsmältningen och hjälper dig att ta upp näringen i maten ordentligt.
Tre tips för en matglad sommar:
- Ta ett par djupa andetag innan maten och se till att slappna av. Stress är matsmältningens värsta fiende och genom att skapa lugn kan du främja såväl matsmältningen som bildningen av saltsyra.
- Tugga ordentligt! Minst 20 gånger per tugga för att maten ska bli lätt att svälja utan vatten. Tuggandet gör att maten lättare bryts ner, samtidigt som det ökar antalet enzymer i munnen och saltsyrabildningen i magsäcken.
- Stötta kroppen med tillskott som ger matsmältningenzymer och främjar bildandet av saltsyra i magen. Två exempel är Holistic Magsyrabalans och Holistic Måtidsenzym.